Filatelista

34

PTT Vesnik br. 2 za 1947. godinu, u raspisu br. 40 na strani 30 objavljuje sledeće: yTarifa za zvanične pošiljke u mesnom saobraćaju ... Rešenjem br. ... uneta je u PTT taksenu tarifu nova tačka 9a koja glasi:

Zvanične pismonosne pošiljke u mesnom saobraćaju: za obične pismonosne pošiljke koje u užem i širem dostavnom području iste pošte razmenjuju medjusobne skupštine, narodni odbori, državna nadleštva, ustanove i preduzeća, za svaku pojedinu pošiljku bez obzira na težinu 0.50 din.

Ova taksa važi:

1. U užem dostavnom području za zvanične pošiljke adresovane na pomenute ustanove koje u pošti imaju svoj pregradak, a pošiljke se predaju kod iste pošte.

2. U širem dostavnom području za pošiljke adresovane na pomenute ustanove koje svoje pošiljke preuzimaju po kuriru neposredno u pošti u kojoj su pošiljke predane, a koja je nadležna za to područje. Ako se predaje preporučeno, naplaćuje se preporuka. (27.12.1946)

4. Običnopismo mr II —————

(iz privatne prepiske), upućeno za Beograd, Zu, ta (g0606c РЦ а с ратна ни frankirano sa doplat-

nom franko markom , |

Crvenog Krsta (isto E We“ štampanje) preko koje =

je otisnut žig prijemne р pošte TIVAT sa datu- ~ GU mom 7.10.47. Na poled-

jini pisma otisnut je žig Ковиљу ~ 16.

odredišne pošte ,....... |

ВЕОСВАР 10.1047. :514:

Pismo je rankiranosa

jednom franko markom od 2.50 din. (k.br. 376) za plaćenu redovnu poštansku taksu u iznosu od 2.50 din. za obično pismo prve stope težine 20 gr. (sl.4.)

Ako sada analiziramo ova četiri pisma, vidimo da su doplatne franko marke Crvenog Krsta upotrebljene na četiri različite pošte (jedna čak u drugoj Republici – Crna Gora), u različitom vremenskom periodu.

Putujuća pošta "PRAHOVO-NIŠ 54" (29. septembra), Pošta BEOGRAD 3 (1. oktobra), Pošta BEOGRAD 1 (2. oktobra) i Pošta TIVAT (7. oktobra).

Sada se postavlja pitanje, kada je stvarno bila i koliko je trajala druga Nedelja Crvenog Krsta u 1947. godini. Navešću tri mogućnosti.

1. Prema katalogu Jugomarke, druga Nedelja Crvenog Krsta bila je od 4. (četvrtak) do 11. (četvrtak) septembra 1947. godine;

2. Druga Nedelja Crvenog Krsta datumski je pomerena, tako da nije u svim republikama održana u isto vreme;

3. Druga Nedelja Crvenog Krsta bila je od 29. septembra (ponedeljak) do 7

ПРЕТИ YT Mersine: a