Filatelista

35

oktobra (utorak) 1947. godine. Po najstarijem i najmladjem datumu za sada nadjenim, sa moje strane, ispada da je ona trajala devet dana (ako gledamo trajanje). Medjutim, postoji mogućnost, mada je to teško dokazati bez zvaničnih dokumenata, da druga Nedelja Crvenog Krsta nije istovremeno sprovedena u Republici Srbiji i Republici Crnoj Gori, nego da je došlo do izvesnog raskoraka. Odmah se nameće i pitanje kako je bilo u drugim republikama?

Svakako da navedena četiri pisma nisu frankirana po slobodonoj volji poštanskih službenika, nego su za tu manipulaciju postojale odredjene pisane odluke ili odobrenja. Dane u nedelji sam naveo samo zbog ilustracije i oni ne moraju ništa da znače.

Tragajući za poštanskim pošiljkama frankiranim doplatnim markama Crvenog Krsta u periodu 4-11. septembra (kada još nisam posedovao ova četiri pisma) propustio sam da pratim pošiljke iz dva »kritična« meseca u 1947. godini. Mislim da na pošiljkama iz tog perioda treba pratiti slovnu oznaku "Т", да se vidi zašto je stavljana? Da li je možda u pitanju neispravna redovna poštanska taksa ili nedostaje obavezna doplatna marka Crvenog Krsta? Na ovo drugo može da se stavi primedba, da bi u tom slučaju bila stavljena doplatna porto marka Crvenog Krsta ili redovna porto marka za redovne poštanske takse. Medjutim, ne smemo se baš osloniti na tu logiku jer pošte nisu mnogo poštovale Uputstvo, kao ni Pravilnik o redovnim poštanskim taksama. Našao sam pošiljke iz kasnijih godina sa ispravnom poštanskom taksom na kojima se nalazila slovna oznaka “T”, a odredišna pošta nije reagovala da iste frankira doplatnom porto markom Crvenog Krsta. Želim da kažem, da ako nadjemo poštansku pošiljku na kojoj se nalazi slovna oznaka “T", a redovna poštanska taksa je ispravna, iz ovog vremenskog perioda, onda je sigurno reč o pošiljci koja nije portirana doplatnom porto markom Crvenog Krsta. S druge strane moraju se pratiti i druge pošiljke toga perioda (septembar-oktobar) koje su bez bilo kakvih oznaka, da bi se saznala vremenska granica druge Nedelje Crvenog Krsta.

Na osnovu iskustva mislim da su pošiljke iz ovog drugog perioda znatno redje nego one iz januarskog perioda 1947. godine. Pretpostavljam da su praznici (Nova Godina i Božić) koji su se poklopili sa Nedeljom Crvenog Krsta doprineli većem prometu pošiljki. Relativno su češće pismonosne pošiljke sa franko doplatnom markom, a redje sa porto doplatnom markom Crvenog Krsta.

Slovna oznaka »T«

Slovna oznaka T otiskuje se na pošiljkama kod prijemnih.pošta kao џрогоravajući znak odredišnoj pošti da na poštanskoj pošiljci nedostaje u celosti ili delimično poštanska taksa. Odredišna pošta za nedostajuću poštansku taksu naplaćuje dvostruku porto taksu u porto markama, ali i nekim drugim manipulativnim postupcima.

U našem primeru, ako na poštanskoj pošiljci nedostaje obavezna doplatna franko marka Crvenog Krsta, onda će prijemna pošta otiskivanjem ovog slovnog znaka