Filatelista

40

Franko umesto porto

O Upotrebi franko maraka Crvenog Krsta u odredišnim poštama - umesto porto maraka, u periodu 1947–1963, nisam našao dokument na osnovu koga bi se videlo da je bila ozvaničena - kao što je to bio slučaj 1964. godine kada su ukinute porto marke. Takvi slučajevi su mi poznati iz sledećih godina i kod nekih pošta.

U 1950. godini (Pošta ZAJEČAR), 1951. godini (Pošta BEOCRAD), 1952. godini (Pošta SOMBOR) i 1960. godini (Pošta SUBOTICA).

Ovde ću prikazati tri takva slučaja. Prvi je iz 1947. godine, a ostala dva iz 1960. godine koji se medjusobom dopunjuju.

Primer iz 1947. godine nisam namerno stavio u gornji popis, jer je to prva godina kada su uvedene obavezne doplatne marke Crvenog Krsta i to još iz januarskog perioda. Osim toga tupostoji i kompletno Uputstvo koje takvu mogućnost uopšte ne predvidja.

1. Pošiljka iz V.P 12573 u Nišu – prijemna pošta 26.12.1946. .godine. Odredišna pošta Kneževac 28.12.1946. godine. Pismo readresovano za novu odredišnu poštu Resnik, gde stiže 1.1.1947. godine na prvi dan obavezne upotrebe doplatnih maraka Crvenog Krsta. S obzirom da je pošiljka upućena od strane vojnih vlasti, oslobodjena je redovne poštanske takse, što je manipulantu poznato, ali primećuje da nema obavezne doplaine marke Crvenog Krsta. Ne zanima ga da je pismo krenulo datumski znatno | NO ranije i da ne , podleže obaveznoj taksi Crvenog Krsta. МА А On vidi da vojnih vlasti nema na spisku povlašćenih, · verovatno smatra, da vojne vlasti nisu ni pod ingerencijom | državnih nadleštava i ustanova i odlučuje, da ga portira. ; Umesto, da ga por- | · :519: tira sa jednom porto gee. : markom, on ga portira sa dve franko marke (bez obzira na upozorenje poštama, da se za nedostajuću taksu u korist Crvenog Krsta ne naplaćuje dvostruka taksa).

Manipulant je napravio čitav niz grešaka, ali i zanimljiv poštanski objekat (sl. 8). Izvlačiti iz svega ovoga neke zaključke, da li su vojne vlasti bile ili ne oslobodjene obavezne doplatne takse u korist Crvenog Krsta, mislim da je neumesno. Ovo je i tipičan primer zbunjujućeg pravilnika o čemu sam pisao na početku. Ako je ovde u pitanju neka druga poštanska začkoljica, priznajem, da nisam mogao da je otkrijem.

=CTITE JNARDDMI

ri 7ANNISTVP

Ју ~

ис