Filatelista

42

— 5.1966. godine preko doplatne marke (sl. 11 ).

] [| 44:

sl. 11

у у E OR: Interesanino je da su lime: S Т Ма kraju iz Priručnika maraПА ka Jugoslovenskih zemal| ja (sv. 9) navešću jedan pravi

; IVE = > с : :: V Мич dos ће, а porto provizorijum: Doplatови Раса, [[]1*2 = na franko marka Crvenog па Krsta iz Kraljevine JugoslavВоде Хор слога, 41. ije (K.br.1) žigosana-pretisпили, аса: · nuta crnim ručnim žigom

:Sl 11: P oupotrebljena 23.9.1938. дофпе (одтедзпа рода Мацбог. | |||

Ina kraju, šta reći o retkostima doplatnih maraka Crvenog Krsta na poštanskim pošiljkama? Nešto decidno da kažem, priznajem da ne mogu jer nemam dovoljno iskustva pa ću samo da iznesem neka svoja zapažanja.

Ponuda ovog materijala u našem klubu je po mom mišljenju oskudna dok je na aukcijama nešto bolja. Problem je u tome što se materijal uglavnom ponavlja i ne nalazi u najboljem kvalitetu. Interesantno je da se mnogo češće pojavljuje materijal iz perioda 1947-1975, nego od 1976. godine naovamo. Možda je razlog u tome, što je pošta te godine prekinula saradnju sa Glavnim odborom Crvenog Krsta. Medjutim doplatne marke Crvenog Krsta i dalje su bile u obaveznoj upotrebi na svim poštama.

Vremenska distanca od upotrebe prve doplatne marke Crvenog Krsta (1947.) do danas je 54 godine. Od prekida saradnje ove dve ustanove je 26 godina. Zato mi je malo nelogično da je ovaj drugi period redji, ali se slobodno može reći da je mnogo zanimljiviji i filatelistički bogatiji za razna istraživanja u domenu poštanske istorije. Ova oblast može biti manje značajna u odnosu na druge oblasti poštanske istorije, ali se ne može reći da nije zanimljiva.

Videli smo iz članka da su se doplatne marke Crvenog Krsta nalazile na raznim poštanskim pošiljkama. Svakako ih je bolje naći na knjiženim poštanskim pošiljkama, celinama, raznim obrascima nego na običnim pošiljkama ili na razglednicama. Prve pomenute su sigurno atraktivnije i lepše, a i bogatije za obradu za potrebe izlaganja na izložbama. Princip je isti. Ono što važi za ostale oblasti naše poštanske istorije važi ı za Ovu.

Primetio sam da u Klubu, respektivan broj filatelista, kupuje doplatne marke Crvenog Krsta. Poštanske pošiljke sa doplatnim markama Crvenog Krsta kojih, ponavljam, nema toliko na izboru još uvek su jevtinije od tih čistih maraka koje se lakše nabavljaju.

Pokušao sam da sa nekolicinom filatelista sakupljača i izlagača pa i istraživača izmenim iskustva, ali u tome nisam uspeo. Jedino mi je gospodin Petrović Bogdan u jednom razgovoru, skrenuo pažnju da je u inostranstvu dosta veliko interesovanje za ovaj materijal. Medjutim, ja mislim da je to interesovanje vezano za tematiku .