Filatelista

а ДАТО

dr vet. med. Vojin

Višacki

(1921 – 2002)

Početkom ove godine ostali smo bez jednog od stubova naše filatelije istaknutog autora, sakupljača i izlagača, Vojina Višackog. Rodjen je 1921. godine u Beogradu gde je završio studije veterine. U struci veterinara najveći deo radnog veka proveo je u Banatu gde je stekao velike simpatije i poštovanje ljudi koji su ga poznavali. Sahranjen je po sopstvenoj želji u Omoljici za koju ga je vezivao ne samo dugogodišnji rad lekara-veterinara već i njegova druga velika pasija – golubarstvo. lako u zavidnim godinama bio je čio i krepak i aktivan i plodan u svojim istraživanjima do poslednjeg trenutka. Vojina Višackog sam upoznao pre četrdesetak godina kao filatelistu koji je istraživao nekoliko oblasti koje sam ija negovao. Iz povremenih kratkih susreta, razmena i konsulatacija izrasla je dugogoišnja saradnja, prijateljstvo i duboko uvažavanje njegove izuzetne ličnosti. Uvek ljubazan, predusretljiv i otmen delovao je, već na prvi pogled, skromno i nenametljivo. Tek tokom godina otkrivao sam njegovo duboko poznavanje pojedinih segmenata naše poštanske istori-

je. Višackog nisu toliko interesovale marke kao takve, pogotovo ne neponištene, već je težište njegovog rada bilo, pre svega, istraživanje i sakupljanje poštanskih i cenzurnih žigova na celom području nekadašnje Jugoslavije. Neumoran, istrajan i strpljiv u traženju, pregledavao je obiman arhivski materijal u državnim, vojnim i crkvenim arhivima i bibliotekama, prikupljao je podatke objavljivane u stručnim publikacijama i ostvarivao uvid u zbirke drugih filatelista i sve to neumorno i sistematski beležio i skoro umetničkom rukom precrtavao žigove, zbog kasnijeg publikovanja.

Kao sakupljač Višacki je bio naš istaknuti izlagač na mnogim izložbama u zemlji iinostranstvu. Uvek se rado odazivao na poziv da učestvuje na našoj nacionalnoj izložbi kao i na izložbama koje je organizovao njegov matični Savez (SFS). Neki od njegovih izložaka bili su na izvestan način pionirski. Višackije prvi na našim izložbama prikazao zarobljeničku poštu (1941-1945.) kao i pisma i dopisnice iz vremena okupacije Cmne Gore, Boke Kotorske u toku II svetskog rata.

Doprinos Vojina Višackog našoj filateliji ogleda se i u njegovom dugogodišnjem radu u Uredništvu časopisa Filatelista koji njegovim odlaskom gubi jednog od svojih najvrednijih saradnika.

Vojina Višackog ćemo zadati u uspomeni kao dobrog čoveka, istraživača i sakupljača uvek spremnog da drugome pomogne svojim ogromnim znanjem i savetima. Ugledajmo se na njega.

(dr Jovan Veličković)