Filatelista

IN MEMORIAM ли

Jovan Marilović (1947-2001)

Osnivači prvi predsednik obnovljenog filatelističkog društva u Pančevu Jovan Marilović umro je 7. novembra 2001. godine.

Filatelija mu je bila druga pasija koju je kao i kajakaški sport negovao sa velikom ljubavlju šireći krug svojih prijatelja. U senci veoma zapažene sportske karijere (bio je kajakaš, trener i savezni selektor kajakaške reprezentacije Jugoslavije) bila je filatelija - njegov intimistički hobi, ali nesebičan, otvoren i prisan kad god se našao u krugovima filatelista. Bio je sakupljač filatelističkog materijala jugoslovenskog područja – pre svega poštanskih maraka. Takodje se bavio kartofilijom pa je njegova zbirka razglednica Pančeva verovatno medju najboljima u zemlji. Jovan Marilović je filateliju shvatao kao mogućnost za širenje prijateljstava i ličnog horizonta. Izgubili smo jednog od dragocenih ljudi i zaslužnog člana Saveza.

(Z. Racić)

inž. Vladimir Vujošević

Ugasio se život Predraga Vujoševića – Pece, člana filatelističkog društva Kosmos i filatelističkog društva Vračar. Potiče iz filatelističke porodice u kojoj je pod očevim nadzorom stasao u strasnog sakupljača. Još kao omladinac pojavljuje se kao izlagač i porodičnu filatelističku tradiciju nastavlja do poslednjih dana. Pamktimo ga u filatelističkim krugovima kao prijatnog i veselog, uvek raspoloženog za po neku šalu.

Filatelisti se sećaju izložaka i ujedno značajnih filatelističkih ostvarenja: Kraljevina Jugoslavija 1918-1941, zlatna medalja (Srbijafila XII), Celine Crne Gore 1887-1913, zlatna medalja (Srbijafila XII) i specijalna nagrada, Vazdušna pošta Jugoslavije 1923-1914. velika pozlaćena medalja (Jufiz IX) i mnogih drugih. U njegovim filatelističkim vitrinama nalazi se preko dvadeset diploma i medalja i više desetina zahvalnica koje pokazuju jedan dinamičan filatelistički život.

lako je iznenada preminuo, ostavio je iza sebe treću generaciju filatelista, sina i ćerku.

(B. Petrović)