Filatelista

13

Ако 5: 1 оуа pisma koja O.Lipit s pravom naziva pseudo mešovitom frankaturom pokušali da svrstamo, na posredan način, u austrisku “konzularnu poštu” onda treba uzeti u obzir, da osim

' takvih pisama liz perioda do pojave prvih turskih poštanskih maraka) postoje i pisma iz kasnijih perioda sa mešovitim frankaturama. Poznato je samo jedno pismo sa таткаma prvog izdanja Turske i austrijskim markama iz 1863. godine. Postoji nekoliko sačuvanih pisama sa turskim markama drugog izdanja i već pomenutim austtrijskim markama. Na relaciji Bihać-Zavalje jedno vreme između 1872.-1877. godine odvijala se poštanska razmena pa postoji više sačuvanih pisama sa turskim markama drugog izdanja i austrijskim ili ugarskim markama iz tog perioda.

жтх

Dobronamerno mi je skrenuta pažnja od strane prol. дг Ј.Мескомтса да гат u jednom od prethodnih nastavaka ovog članka pri opisu izuzetne neobičnosti poštanske istorije Bosne i Hercegovine odnosno Austrije učinio grešku. Radi se o opisu jednog od dva sačuvana pisma iz 1877. godine koji imaju neobičan put. Pri tom opisu ja sam izneo da su pisma verovatno pisana iz Austrije (nekog pograničnog mesta) za Sarajevo preko Bihaća i da su zbog nečega morala da se vrate u Austriju i krenu za Sarajevo preko Slavonskog Broda. Smatra se naime da je logičnije da su pisma pisana iz Bihaća za Sarajevo, ali da su zbog nečega morala da se upute preko Austrije (Zavalja, Karlovca, Siska, Slavonskog Broda) za Sarajevo. Odmah da kažem da u aukcionim katalozima opis jednog takvog pisma takođe je dosta neobičan. Pokušao sam da kroz opšte istorijske podatke pronađem o čemu se radi. Poznato je da je od podizanja bosansko-hercegovačkog ustanka 1875. godine železnička pruga Dobrlin-Banja Luka prestala sa radom i nije ni obnovljena do austrougarske okupacije 1878. godine. Međutim, ti događaji izgleda da se ne mogu dovesti u vezu da ovom nelogičnošću, jer navodno pošta iz Bihaća prema Sarajevu nije upućivana železnicom. Takođe je neobično što se sve ovo događalo ne u zimskim mesecima, već u periodu od aprila do juna meseca 1877. godine.