Filatelista

=== | О

sa centralnim delom Srbije vodila je preko menzulane u Krivom Viru i Jagodini gde se nadovezivala na menzulsku liniju duž druma Beograd – Niš, odnosno za Kragujevac. U to vreme Zaječar ima i dobru vezu sa Knjaževcem i Negotinom. Pošto je Knjaževac (Gurgusovac) preko Banje (Sokobanje) menzulskom linijom bio povezan sa moravskom komunikacijom kod Aleksinca. Zaječar je na carigradski drum izlazio sa 3 menzulske linije: Preko Negotina na Požarevac preko Gurgusovca i Banje na Aleksinac i preko Krivog Vira na Jagodinu. U toku daljeg razvoja poštanskog saobraćaja sve ove tri veze Zaječara u određenim periodima imaće odgovarajući značaj.

Zaječarska menzulana pominje se od 1834. godine. Po knjizi narodne blagajnice iz te godine vidi se da joj tada odobren godišnji trošak od 2.990 groša 4). U jednom dokumentu iz 1839. godine sačuvan je i opis menzulane koji je interesantan pa ga navodimo u celini: “Ova menzulana načinjena je u plotu olepljena, pokrivenom krovinom i sojama spolja poduprtim. Prostora ima da u njoj 12 konja stati mogu”. Kod ove ima i jedna kuća u kojoj obitavaju surudžije, od brvna ozidana i krovinom pokrivena. Oba ova zdanja sasvim su rđavog stanja – dalje uz istu menzulanu načinjen je i jedan ambar u kom može do 16.000 oka ječma stati – daskama ozidan, ćeremidom pokriven, dobrog stanja – u jednoj menzulane ogradi nalazi se. Pred navedena menzulana i kuća građena je pre 15 godina za vreme Turaka i od isti ostala je Praviteljstvu. Ambar je načinjen pre 3 godine” 5).

1845. Službeno pismo poslato od Машпа Понса, upravitelja mezulane u Krivom Viru "Visokorodnomu Gospodinu Borišiću Upravitelju Menzulana" (verovatno pogrešno navedeno prezime upravitelja Uroša Boriševića - prim. autora), preneto iz Krivog Vira ! u Beograd.

у с ro (4: сеегеЊа #