Filatelista

Kada mi je nedavno u beogradskom klubu pokazano nekoliko pisma sa žigovima pošte Šavnik iz maja 1945. godine, učinilo mi se zanimljivim da se o tome pojavi neki napis jer ovo područje i dalje privlači značajnu pažnju sakupljača. Zamolio sam dr Jovana Veličkovića da se prhvati toga zadatka. Priznajem, insistirao sam da se fekst sa ovim sadržajem pojavi u broju koji je već bio u pripremi (249) pa su čitaoci imali mogućnost da pročitaju to prvo saopštenje. Sam autor me je tada opomenuo da je većina članova Saveta atestatora izdvojila svoje mišljenje i bila sklona da pokazane objekte proglasi falsifikatima. Sledeći pravilo, da se čuje i druga strana koja u ovom slučaju nije suprostavljena, već primenjuje drugačiji analitički postupak, pozvao sam Bogdona Petrovića, predsednika Saveta atestatora, da ako želi, napiše svoj komentar na objavljeni tekst. urednik

ANATOMIJA JEDNOG FALSIFIKATA

Bogdan Petrović

Pre izvesnog vremena, na beogradskim filatelističkim sastancima pojavio se veći broj prepisa administrativnih dokumenata (uverenja i svedočanstava) iz crnogorskih mesta Šavnik i Boan za koje je naplaćena taksa u pošti Šavnik overena žigom te pošte (slike od 1 do 4).

Upotrebljeni žig je primitivne izrade u gumi sa ćiriličnim i latiničnim inenom mesta i prečnikom 31 mm sa mostom u sredini. Datum je otiskivan u prostor mosta s drugim gumenim pečatom.

Nekako istovremeno, na jednoj aukciji ponuđeno je pismo (sl. 5) frankirano markama cetinjskog provizornog izdanja (2L/25c + 3L/50c + 51/1,25L). Marke su poništene sa dva otiska gumenog žiga sa datumom 2. IV 1945, u ljubičastoj boji. Na prednjoj strani pisma otisnut je pomoćni žig za preporučeno rukovanje i uokvireni dvoredni žig VOJNA CENZURA/SAVNIK. Objekat je opisan u aukcijskom katalogu »... ispravno frankirano sa 2+3+5 Lira ... poznata su samo tri ovakva pisma ... velika retkost.«

Nedavno je Savetu atestatora predočeno ovo i još druga dva pisma (sl. 6 i 7) sa cetinjskim provizorijumom. Posle dužeg pregleda Savet je bio mišljenja da se ova pisma ne mogu smatrati autentičnim, ali je ipak zaključio da je potrebno izvršiti detaljniju analizu i tek tada izreći konačan sud o originalnosti ovih objekata.

Na jednom od narednih beogradskih sastanaka filatelista viđeno je još jedno veoma slično pismo, ali sa markama redovnog izdanja (sa likom maršala Tita) u okupacijskim dinarima (sl. 8).

Sva četiri pisma pripadaju istoj prepisci i prema naznačenim adresama poslata su iz Savnika za Bari u vremenskom periodu između 2. IV 1945. godine i 26. V 1945. godine i nose prethodno opisani žig vojne cenzure u Šavniku. Neka od ovih pisama sadrže na poleđini tranzitne žigove pošta Nikšić, Cetinje, Dubrovnik i nešto veći žig »Prekojadranske vojne pošte Jugoslovenske Armije«.