Filatelista

33

POŠTANSKI ŽIGOVI U BOKI KOTORSKOJ ZA VREME ITALIJANSKE UPRAVE. 1941 – 1943. GODINE !

dr vet. med.Vojin Višacki

Opšti istorijski podaci

Posle kapitulacije Kraljevine Jugoslavije 17. IV 1941. godine njena je teritorija bila podeljena između Nemačke, Italije i njihovih saveznika (1).

Između ostalih delova naše zemlje, Italija je anektirala šire područje Boke Kotorske od koje je formirala svoju provinciju koja je ušla u sastav Guvernatorstva čije je sedište bilo u Zadru. Sedište provincije nalazilo se u Kotoru.

Posle kapitulacije Italije 8. IX 1943. godine anektirane delove Boke Kotorske okupirala je Nemačka.

Anektiranjem ovog područja italijanska poštanska uprava je preuzela PTT jedinice bivše Jugoslavije (2).

Poštanski žigovi

Dok nisu dobijeni i stavljeni u promet novi italijanski žigovi upotrebljavani su stari poštanski žigovi, iz perioda bivše Jugoslavije. Tako nalazimo žig pošte Radanović sa datumom od 1. VI 1941. godine kao i žig pošte Morinj iz juna tekuće godine, ali sa nejasnim otiskom dana. Nepoznata su nam dokumenta o isporuci novih italijanskih poštanskih žigova tokom 1941. godine i 1942. o povlačenju starih jugoslovenskih žigova. Naša istraživanja nisu definitivno rešila vreme upotrebe još uvek upotrebljavanih starih jugoslovenskih žigova u toku 1941. godine i stavljanja u promet novih italijanskih žigova. Istraživanja su utvrdila njihovu upotrebu tokom 1942. i 1943. godine.

Žigovi pošta u Boki Kotorskoj su prema obliku i tipu stardandnih italijanskih žigova. Žigovi su jednokružni sa segmentima između kojih se nalazi prostor za datum sa oznakom dana, meseca i godine. Žigovi koji imaju oznaku u datumu rimskog broja, koji označava broj godina od dolaska fašista na vlast, imaju oznaku meseca arapskom brojkom dok ostali žigovi bez rimskog broja imaju oznaku meseca rimskim brojem i u datumu oznaku časa.

Glavna karakteristika žigova je sledeća:

U donjem delu žiga ispod segmenta nalazi se oznaka provincije “Cattaro”. Izuzetak je samo kod žigova kod kojih je dugačak natpis, što je slučaj kod žigova br. 18 i 19;