Filatelista

TURSKA DRŽAVNA POŠTA 1 AUSTRIJSKA KONZULARNA POŠTA U BOSNI ! HERCEGOVINI

Đorđe Radičević

Sa ovim nastavkom završavamo rad čije smo objavljivanje započeli u broju 247. Obrađujemo konzularnu poštu Austrije u Bosni i Hercegovini, odnosno deo poštanske istorije koji se odnosi na austrijsku administraciju u ovom delu Turske carevine u periodu od 1850. do 1878. godine.

U prethodnom broju već smo dali opšte napomene o tome. Ukazali smo da u nizu elemenata i načinu rada ova austrijska služba u BiH se razlikuje od drugih sličnih službi u konzulatima Austrije širom Otomanskog carstva.

Maustrija je želela što neposrednije prisustvo u poslovima pošte ovog graničnog reona Turske carevine. Takođe blizina pograničnih mesta u Austriji omogućavala je uprošćavanje rada konzularne pošte, njenih procedura i manipulacije sa pošiljkama. Unapređivanja je trebalo primenjivati od preuzimanja pošiljaka u konzulatu, vicekonzulatima i konzularnim agencijama širom BiH, do njihovog uručivanja svojim tada već dobro organizovanim poštanskim stanicama u pograničnom pojasu zbog dalje otpreme. Sve ukazuje na to da je postojao precizno utvrđen postupak sa poštom, od načina njenog preuzimanja od pošiljaoca pa nadalje, o čemu, danas, nema baš mnogo sačuvanih zapisa, pisanih uputstava. Zbog toga su neophodna određena razjašnjenja. Obećali smo da u okviru naših saznanja i mogućnosti pokušamo da rasvetlimo ponešto od toga što je vezano za procedure i manipulaciju. No, o tome ćemo nešto kasnije.

Jedan sačuvani dokumenat u čiju autentičnost ne bi želeli da sumnjamo zaslužuje da se za trenutak vratimo na već iznete istorijske podatke o počecima rada “konzulove pošte” u BiH o čemu je u prethodnom broju časopisa izneto najbitnije. Ljubaznošću gospodina Nikole Marakovića iz Beča poznatog sakupljača maraka i poštanske istorije jugoslovenskih prostora, došao sam do jednog pisma koje govori o počecima konzularne pošte Austrije u BiH. To pismo je gospodin Maraković već bio pregledao i rastumačio. Pismo predstavlja obaveštenje - okružnicu koja nosi broj 1949. U dnu pisanog teksta stoji datum 20. novembar 1850, dok je na omotu žig Beča 28 mart (verovatno 1851. godine). Okružnica je upućena pravnim kancelarijama u okolini Beča sa informacijom o otvaranju konzularne pošte u BiH. Na prvi pogled, sadržaj pisma mogao bi da zbuni dobrog poznavaoca ove teme upravo zbog preciznosti opisa, odnosno načina i postupka otvaranja levantske pošte. Iz teksta pisma se vidi da je konzularna pošta otvorena ili je trebalo da bude otvorena u Travniku, dakle, pre preseljenja konzulata u Sarajevo. Drugi značajan podatak u tom pismu pronalazimo o skorom otvaranju jedne austrijske poštanske kancelarije za otpre-