Filatelista

24

COUPON-REPONSE INTERNATIONAL

Vojislav Begović

Uvod

Verovao zbog svoje naročite upotrebe, međunarodni kupon za odgovor još uvek nije odgovarajuće zastupljen u zbirkama naših filatelista. Objašnjenje za takvo stanje može se tražiti i u činjenici da je ova međunarodna vrednosnica i dalje nedovoljno poznata najvećem broju filatelista.

Za potpuno razumevanje ove poštanske celine izabrao sam objašnjenje koje kaže da je međunarodni kupon za odgovor poštanska vrednosnica koja služi za podmirivanje poštarine za pisma prve stope težine u međunarodnom saobraćaju - standardizovan po propisima Svetskog poštanskog saveza«l1.

Kao međunarodna poštanska vrednosnica međunarodni kupon za odgovor je uveden na kongresu Svetskog poštanskog saveza u Rimu 1906. godine. Izdaje ga Međunarodni poštanski biro u Bernu i njime snabdeva poštanske uprave članice Svetskog poštanskog sveza.

Sve do septembra 1992. godine kuponi su štampani u štampariji »Benciger« (»Benziger & Co«) u Ajnsidelnu (Švajcarska). Od avgusta 1993. kuponi se štampaju u štampariji »Kurzi« OKurzi«) takođe u Ajnsidelnu. Aprila 1995. godine štampanje kupona preuzela je štamparija »Impresor« u švajcarskom mestu Siens (Syens).

Dimenzije kupona za odgovor su 105 x 74 mm, a štampa se na bezdrvnoj štamparskoj hartiji (60 g.) koja u vodoznaku sadrži skraćenicu UPU 7,

Međunarodni kupon za odgovor se može zameniti u svakoj zemlji članici Saveza za jednu ili više poštanskih maraka koje su dovoljne za frankiranje običnog pisma za inostranstvo prve stope težine, poreklom iz te zemlje.

Vrednosni ekvivalent međunarodnog kupona za odgovor (IRC) sve do stupanja na snagu člana 22 Konvencije (o međunarodnom poštanskom saobraćaju) predstavljao je iznos takse izražene u zlatnim francima koja se njime može platiti. U ovom slučaju, zlatni franak nije nikakva valuta u opticaju, već služi kao obračunska jedinica sa određenom valutnom vrednošću. Poštanski zlatni franak je uveo Madridski kongres UPU 1920. godine, a valutna vrednost zlatnog franka se izražava masom 10/31 grama zlata čistoće 0,900. Svaka zemlja (članica UPU) je dužna da utvrdi ekvivalent (paritet) svoje nacionalne valute u odnosu na zlatni franak i da taj podatak saopšti međunarodnom poštanskom birou radi notifikacije i upoznavanja drugih poštanskih uprava sa tim paritetom.

Rok za zamenu kupona za odgovor je neograničen.

Odlukom MMF-a koja je formalno stupila na snagu 1. aprila 1978. godine, prekinuto je sa praksom da zlato služi kao valuta plaćanja, a za novu novčanu

1 M.R.Vuković "Katalog celina jugoslovenskih zemalja", tom U1: Srbija 1873-1921, IL izdanje, Beograd, decembar 2002

2 ZJPTT "Pravilnik o vršenju usluga u poštanskom saobraćaju", Beograd, 1978. Takodje, "Pravilnik o pismonosnim pošiljkama izdanje ZJPTT, Beograd 2001 (pre vod na srpski jezik izdanja Svetskog poštanskog saveza, Bem 2000).