Filatelista

23

FALSIFIKAT NA DOPISNICI KRALJEVINE. SRBIJE

Vukadin Dimitrijević

traktivni filatelistički objekti su odu-

vek svojom pojavom privlačili pažnju skupljača. Redak i ekskluzivan filatelistički materijal čim se ponudi na tržištu vrlo brzo. promeni vlasnika bez obzira na odgovarajuću atraktivnu cenu.

Vođeni željom za lakom zaradom falsifikatori stavljaju sebe sa one strane zakona. U filateliji, pojedinci svoju težnju za lakom zaradom pokušavaju da ostvare krivotvorenjem i falsifikovanjem različitog filatelističkog materijala. Nekad manje, nekad više uspešno i stručno urađeni falsifikati proturaju se na filatelističko tržište u vidu raznih "specijaliteta". Falsifikata i falsifikatora je oduvek bilo, uprkos činjenici što se u stručnoj filatelističkoj štampi stalno ukazuje na njih. U poslednje vreme proturanje falsifikata se radi na perfidniji način, tako što ih na prodaju nude starije osobe koje sa filatelijom nemaju ništa zajedničko. Karta koju opisujem je kupljena od starijeg gospodina na skupu kolekcionara u hotelu “Slavija”.

OPIS FALSIFIKATA

Dopisna karta za unutrašnji saobraćaj Kraljevine Srbije iz 1913. godine, vrednosna oznaka 5 para, sa likom Kralja Petra sa šapkom na glavi. Preko vrednosne oznake u gornjoj desnoj polovini karte ručno je otisnut ravni jednoredni štambilj sa tekstom: “SOCIETE SERBE DE LA CROIX ROUGE'. Karta je 22.09.1914. godine upućena iz Prokuplja ratnom zarobljeniku u Austrougarsku. Na karti nije otisnut žig uputne pošte. Preko marke je okrugli žig austrougarske vojne cenzure, crvene boje. Na karti je naknadno dorađeno sledeće:

- na levoj polovini karte preko imena primaoca ukoso je dolepljena, vertikalno polov!jena austrougarska redovna marka od 5 hel-

H U => 2047 47 o 47 NA 7 Уа

4

CC _ BOUIPTE SERMR dy'fa-0p(hqrm

era iz 1908. godine (Michel br. 142). Preko karte je ručno otisnut okrugli gumeni prstenasti pečat prečnika 30 mm, u ljubičastoj boji. Tekst slabo vidljiv, ćiriličan po obodu kružnice '?????-?7?" u sredini kruga slabo vidljiv - verovatno nekakav grb.

- na desnoj strani karte ispod vrednosne oznake dolepljena je austrougarska propagandna nalepnica smeđe boje, vrednosti 2 helera, koja je takođe poništena istim pečatom, kao i polovljena marka. Preko ove marke je otisnut još jedan pečat čiji tekst nije čitljiv.

Ovaj falsifikat je dosta naivno i laički urađen od strane slabog poznavaoca funkcionisanja pošte za vreme! svetskog rata. Tvorcu ovog “specijaliteta” nije poznato da ?? karta koja se upućuje od strane Crvenog Krsta oslobođena plaćanja poštanske tarife, tako da se vertikalno polovljena marka od 5 helera nikako ne uklapa u ekskluzivu ovog objekta iz dva razloga: prvog koji je već pomenut, a drugog iz razloga teritorije iteksta na pečatu, jer je ovo područje bilo pod bugarskom okupacijom pa nisu upotrebljavane austrougarske marke. To isto važi i za propagandu nalepnicu koja je navodno zalepljena i poništena u pošti Niš.

Ovaj falsifikat je lako prepoznatljiv za sakupljače filatelističkog materijala iz 1 svetskog rata.

MA ud a e 0