Filatelista

56

samo svoja dela, komunikacija predstavlja susret. Mail artist Hans Rudi Friker (Hans Ruedi Fricker) 80-tih godina koristi izraz »turizam« da bi opisao sledeću etapu mail arta, fizički susret, licem u lice umetnika mail arta, »Mail Art Turisme«. Komunikacija tj. dijalog dve osobe može doneti značajno zajedništvo ako se oni fizički sretnu.

Susretanje je ostvareno 1986. godine na Decentralizovanom svetskom kongresu mail arta. Kada su organizatori Kongresa H.R. Friker i Ginter Raš (Ginter Rush) predložili održavanje kongresa u Svajcarskoj, učesnici su predložili da se kongres od:ži bilo gde, odnosno tamo gde se sastaju »Networkeri« i razgovaraju o pitanjima mreže. Glavna pitanja koja su pokrenuta bila su: da li postoji neka zajednička osnova između mail artista i ako je ima kako je opisati? Koja je razlika između mail arta i »Networkinga« (definicija koncepata). Kako rukovati sa svakodnevnom masom pošte i sa arhivom? U toku te kongresne godine bilo je oko 80 susreta u 25 zemalja uz učešće oko 500 umetnika. Početkom 90-tih godina na osnovu susreta kongresa otpočeli su zajednički međunarodni projekti.

Projekat »Sacred Run« (Trka mira na Zemlji) je otpočeo 1990. godine od japanskih mail art umetnika Kozo Kijamota (Shozo Shiamoto), Riosuke Koena (RHyosuke Cohen) i Denisa Benksa (Dennis Banks). Od 6. avgusta do 13. oktobra 1990. godine oni obilaze mnoge evropske zemlje; organizuju performanse u saradnji sa mail artistima tih zemalja, od kojih su mnogi njihovi korespodenti već dugo vremena. Londonski umetnikh Stjuart Houm (Stewart Home) osmišljava projekat »Art Strike“, od 1990. do 1993. godine. Umetnost u »obustavi rada« znači prestanah aktivnosti »proizvodnje« tj. »fabrikacije dela«, a u korist razmišljanja. Koncept projekta je da privuče pažnju na postupak prema kome umetnička dela imaju svoju opravdanost. Radi se o borbi protiv specifične frakcije jedne vladajuće klase koja im omogućuje da odlučuju šta je umetnost a šta nije. »Art Strike« je podsticanje na razmišljanje preko jedne međunarodne mreže.

Peta faza – računar, faks

Postojanje novih komunikacionih tehnika omogućava s jedne strane otvaranje novih granica, a s druge istraživanje novih oblasti umetničke ekspresije. Poruka može »putovati« kroz novi medijum brže i tako ubrzati razvoj i širenje umetničkih ideja. Osim toga, novi medijumi nude veće mogućnosti umetničke ekspresije. Stvarati na rastojanju zajedničko delo, interaktivno, koje se do beskraja može reprodukovati. Pojam originala autora završenog dela postaje od sada prevaziđen i ustupa mesto planetarnoj umetničkoj interpretaciji. Transformacija »Poštanske umetnosti« u »Elektronsku umetnost« ne ugrožava već širi postojeću mrežu mail arta zahvaljujućim ovim tehnološkim dostignućima.

Milioni ljudi su povezani na Internet. Juna 1991. godine, projekat »Telenetlink« povezuje univerzitete, umetničke centre i pojedince. Ovaj projekat će biti aktivan činilac za »Decentralizovan svetski kongres mail arta« (1992. godine), na kome je »linija« mail arta i uloga »Networkera« naširoko raspravljana. Od 1. januara 1994. godine pojavljuje se na Internetu prvi elektronski časopis »Netshaker On-Line« koji je potpuno posvećen diskusijama o mail artu.

Mail art će se razviti u mrežu, tj. svetsku komunikaciju. Dolazak na scenu Mak