Filatelista

62

Dragoljub Beli Zlatičanin: Malo ko vidi

ničku marku. na kojoj je odštampano »malo ko vidi«. To je priča o nama na vetrometini sa izgledima da nas vetrovi oduvaju ako nešto ne preduzmemo. Privilegija je samo malog broja ljudi da to vide. Marka je izvedena u malom broju primeraka tehnikom laserske kolor štampe, prema originalnom rešenju podgoričkog slikara Petra Martinovića (1932). Zlatičanin je svoje realije poslao na nekoliko beogradskih adresa, među kojima i moju.

Letošnja restauracija Miloševe česme па Terzijama imala je za mene višeznačne poruke, ne samo u smislu jasnog ispoljavanja brige zaštitara za očuvanje spomenika kulture, već i kao simbol početka svekolike restauracije društva u kojem živimo. Iz toga je nastala umetnička marka koju sam laserski štampao na papiru sa gumom (lepkom). Set od 20 takvih maraka čini štamparski tabak.

Aktuelna mail art događanja nagoveštavaju da ćemo uskoro udružiti naše mail art arhive i prirediti izložbu. Ova zanimljiva – granična oblast sa filatelijom niukoliko ne ugrožava klasična shvatanja filatelije, već naprotiv, demokratizuje filateliju kao čin pojedinačnog napora da se pronikne u suštinu komunikacije.