Glas naroda

208

„Буди ономе захвалан, којн те поправи, ма кади ма где он хо учинио; а осећага ли да ниси крив, а ти то реци ономе који те кори на згодном месту и у своје време. „Кад коме у чему приговараш буди у томе сам бесприкоран; јер пример више вреди, него сама поука. „Не вређај никога речима, а још више избегавај сваку псовку и погрду. „Ве веруј одма гласовима, који су другима од штете. „Гледај да се са добрим људима здружиш, акоти је твоје поштеае мило; јер боље је бити сам, него у рђавом друштву. „Твоји разговори нека су без злобе и зависти, јер тим показујеш, да сиблагедобре нарави; а удругим приликама, где се страст узбуђује, нека те разум руководи. „Не буди брзоплет: буди пријатан и учтив, најпре ти поздрави; слушај и одговарај, не буди замишљен, кад треба да говориш. „Не злмеравај никоме, ако није у чему савршен, јер то треба да чине само родитељи, учитељи и старешине. „Најпре промисли, па реци, говори људскииразговетно. „Еад когод говори, пажљиво слушај и не буни оне, који га слушају. Вапне ли у говору, не помажи му, ако то од тебе не тражи; не прекидај га у говору, већ му одговори онда, кад је изговорио. „Не приповедај новости даље, ако не знаш, јесу ли истините. Дад о чему говориш, говори без сваке страсти и смотрено, па ма како незнатан био онај, који те слуша. „Кад што говориш, не почињи од кулина бана, и не понављај често то исто. „Не љути се за столом, ма се шта догодило, а кад се већ љутиш, не дај да други опазе; показуј ведро лице, особито кад имаш гостију, јер веселост и расположеност толико вреди, као једно јело више. „Кад говориш о балу и њиховим својствима, говори озбиљно и са страхопоштовањем. Повинуј се твојим родитељима и поштуј их, све ако су и сиромашни. „Твоја уживања нека су мушка, али не грешна. „Пази, да ти се у срцу не угаси она мала божанствена искра, што се зове свест."

Р А 3 Н 0. У вароши Стутгарту може се видити 3 године ст»ра веома лепа крава. Крава је та сасвим гола по целоме телу, и кожа јој изгледа као она, од које се граде лепе Фипе рукавице а пре неколико недеља отелида је иста крава теле, длакаво као и свако друго. Осим тога сиса ту краву друго неко теле, које опет нема длаку него мрку вуну по телу; само је глава длавдасник „задруга за орпокт народну штам

кава. — Мати те чудновате краве отелила је још једну таку голу, алн су је људи убили јер мишљаху да је то нечист посао, да су то виле н вештиде и т. д. учиниле. 0 цросвето, када Ке доћи царство твоје свуда и на сваком месту!

ШТА БИВА ПО СВЕТУ. У селу Голубовцима у Зети десио се по тамошње хришћане Србе несретан догађај. Запаљена је турска џамија. Занали ли су је како се прича сами турци да би потметули то дело Срби ма, и да би тако имали узрока даСрбегоне. Тако је било.Турци су сутра дан после пожара, ударили насрпске куће, чинише бездеља као бојаги да пронађу оне који су џамију запалили. Затпм су запалили н огњем уништили две српске цркве. Усљед тога народ српски је огорчен и није чудо што је већ до сукоба дошло. „У Гласу Црногорца" читамо свлопљени, одобрени и потврђени уговор између Аустрије и Црне Горе. Потоме Ке Аустрија издавати велике кривце Црној Гори а ова опет Аустрпји. Исто се тако учинио између те две државе и поштански уговор. Ових дана свршена је погодба Х. вата са Мађарима. Председник угар. министарства г. Слави, добио је од Њег. Бел„ краља велики орден. Вели се да је то зато, што је Сдавија стекао млоге заслугеприразвојачењуграницеипрн Хрватско-угарској погодби! Из Панчева јављају да је тамо кр. повереник Флат скинуо са звања панчевачког градоначелника Павловпћа и вел. бележжника БекиКа, с тога што су поднпсали молбу н тужбу панчевачког претставништва Њег. Ве.т. краљу у погледу грапице и везиних права. Зар се веК ни молити несме?! Београдеко српско позоришно друштво је распуштено и чланови су добили за два месеца плате при отпусту. Веле да је због тога, што треба нрегледати рачуне и умалити број глумаца и глумица, на Јхе се тек после тога на ново скагапати позориштна дружина. У Паризу је нерсијски шах сјајно дочекан од Макмахопа. Испити друтог течаја на срп. вел. гимназији у Н. Саду по чели су јуче 30. јунија и трајаКе до 20. јулија. Шкодска годипа Ке се завршити 15. јулија и. н. Угарски микистар просвете поднео је ових дана сабору земаљском закон о средвим школама (гимназијама и реалкама), у коме стоји да грчки језик неКе одсада бити обвезан у гимназији, него га могу учити само они који х о ћ е. ВиднКемо како Ке се то на сабору решити. У Загребу је изишао: ,,Кас1 ји§оз1ауепвке акаДепије" књига 23, У тој књизи има и Кирплицом наштампана расправа дра Б. ПетрановпКа „0 праву насљедства код Срба." II остале расправе су занимљиве. Књига стаје 1 ф . 50 н. 0 Г Л А С.

!!! НЕДАЈТЕ СЕ ВАРАТИ !!! Неки Швајцерац и Бечлија нуду непрестано неку лечеЕу маст за уквару (киле)по В. ф . 50. н. теглицу, и то брез поштарине али они сами пишу да 2—3 и 4 теглкце само онда аомажу кад се од њи купии подпасач за 8—12 ф . дакле саио подпасач помаже? и тај би кошто 20—22 ф . а код Циглера имаде још бољи па само 4 $ор. однајбоље врсте, Фине Рукавице само 1 ф. 10. код 1-3 Аугуста Циглера. арнју". — уредник : Стеван В. Иоповић.

Српска народна задружна штаипарија у Нономе Саду 1873.