Glas naroda

БРОЈ 4.

„Г .1 А С Н А Р 0 Д А."

ГОДИНА 1У.

оптужен да је зајео државну благајну за неколико десетина хиљада дуката. Ако је крив, скунштина која представљанарод знаЕе га осудити тако, да осуда буде и човечна али и да приличи тако грдном греху. Страни свет. Дар Фрања Јосиф отпутоваће 30. ®ебр. у Петроград у посету рускоме цару Александру. Уза се води велику свиту. На нову годину проглашен је у Русији нов војиичгизакои, по коме је свако без разлике од своје 21. године обвезан бити војником. Досадање служење у војсци што трајаше 15 година подељено је на 7 год. праве службе и 8 год. резерве. — Ово је врло добар закон, јер се њиме изједначују сви Руси, док по старом цели стадежи, као племићки, евештенички беху од војничке есужбе слободни. — На јесен Ее се први аут новачити ио овом закону. — Неке још сада пролази језа кад помисле на силну војску, што Ие је тим начином Русија за неколико година стећи. Није богме ни шала, кад је у држави што броји 85. милијуиа душа свако здраво мушко од 21. године па кроз 15 годнна војник. Русија ће, док доведе све то у ред имати близу 3 милијуна војника. Онда се може туКи с целим светом. У Нруској је чувени Бизмарк окунио католичке владике зато. што неНе да се покоре неким државним законима, него слушају паиу. Неке је већ позвао пред суд и прети им затвором. За то су на сабору у Берлину (престоници руској) клнрикалци, којих има приличан број, напали на .^ега жестоко. Ието тако вичу на све грло на њега владике из Француске и Италије, и Бизмарк Ке имати доста носла да савлада ове доста опасне нротивнаке. У Шнапији је завера од више Јенерала растерала народну скунштину у главном граду Мадриду, збацила са владе најузоритијег Шпањолца и највеИег говорпика на свету Емида Кастелара, и прогласила сама себе за владу, под вођењем ђенерала Серапа. Таманда слободно дахне народ шпањолски, који је толико измучен, аоно сенађоше себичњаци, који Ие га онет у зло увући. Тавлада ради, да опет доведе кога на престо. Република (држава где нема владаоца, него где сам народ влада) никако да се одржи у Европи (део света у коме живимо)

ГА .3 .1 11 Ч Н 0 С Т II. (Јавна предавања.) Др. Милап Јовановић, управитељ овдашње реалке, држао је у Еарловцима ове године два јавна нредавања, прво на Богојављење „о томе, еолико у средњу руку траје век људски у опште , а колико у нас Срба," друго прошле недеље „о томе, за што ,је век у Срба краћи, него што је у других народа." Том је приликом и паш родољуб Јован Поповић Зубан говорио неколико речи „о овцама и о овчјим болестима." Света је достабило.само ђака ниси могао ниједногвидети, јер им је забрањено долазити и на таква ш едавања. (т Барон Габленц.) У Цириху, у Швајцарској, убио се Фелдцајгмајстор у аустријској војци. барон Лудвиг Габленц. Умешао се у разна бечка акциона друштва, па не само да је своје имање изгубио", негоје псилан дугна сенатоварио. У војсци је био обљубљен. Био је у 46 битака. (Тром у сред зиме ) У Бечу је било ових дана грмљавине, Гром је ударио у Стеванову кулу.

(Крвав избор.) У Солноку је био избор загтупнига за угарски сабор н том је нриликом дошло до боја изме^у војске и бирача. Пало је више рањених. (Друштво св. Бирила и Метода.) У Загребу склопило се „друштво св. ћирила и Метода," коме је намера, да помаже у Босни католичке цркве, школе, болнице и друге завпде. На челу друштва су католички свештеници и 12 —15саборских заступника.

Н А 3 Н А Њ Е. С тога што су учестали случајеви како кодпојединаца, тако и код самих црквених и политичних општина и шко.тских одбора, да наручене књиге и учила што се уз нлату у наточ шаљу. без икаквог узрока иа и без једне речице натраг враВају, то да би се од крајње самовоље и тиме нанесене нам штете на даље сачували, изјављујемо једном за свагда, даникоменећемо наручбину извршивати, ко нам не пошље капару саразмерно рачунској своти. Еод већих наручбина (преко ф. 20) иштемо 10 од сто, а код мањих (испод Фор. 20) 25 од сто. Еапара нек се или у наручбеном нисму или засебно преко иоштанске уиутнице пошље. Све оне наручбине, које небуду имале каиару ставићемо у кошар. У Панчеву о св. Јовану 1874. Књижара бра^е Јовановића.

Уз данашњи број шаљемо признанице свима који су на целу годину претнлатили. У идућим бројевима послаћемо их и свој осталој г. г. претплатницима, те ће тако свакимоћи знати кад му ваља претплату поновити. Уједно молимо сву ону г. г. родољубе. којима смо послали 1. 2. иЗ-ћи броЈ „Гласа Народа" уз молбу да се прихвате скуплања претплате на овај лист — да нам поштом или приликом што нрепошљу све оне нримерке 1. 2. и 3-ћег броја, који су им преостали од претплатника, јер нама су врло нужни исти листови. што их морамо дати новнм претнлатницима који из дана у дан стижу. Администрација Гл. Народа.

0ДГ0В0РН АДМИНИСТРАЦИЈЕ. Г. Јов. ПоповиЂу. учитељу, Башахид 1. 2. и 3. број изполите за вас и ваше претплатнике узети од г. ђорђа Станкоиића, коме сио их послали. Нретплату прииили за сваког '/ г г. свега 4 фор. 50 нов. Г. Угљеши Крварићу, Ст. Бечеј. 1. и 2. бр. по 4 прилерка изволите нам натраг послати као што сио и 3 бр. од вас добили. Вама редовно иде 1. прим. На колико ? Г. Шандору Саздановом, Тител. Молимо да изволите прва три броја подићи од г. Ф. В. Огњановића тамошњег трговца Претплату д / 3 г. 1 ф . примплисмо.

влаоник „задруга за орпоЕУ нАРОдпт штАМПАРИЈт*. — урЕднкк: Владан Арсенијевић.

Српска народна задружна штампарија у Новом Саду 1874. год.