Glas naroda

ВРОЈ 35.

Л А С Н А Р 0 Д А."

ГОДИНА IV

п

„На бојишту крвавоме „Еод три моја дична брата „У гробниду храбрих тиНа „Барјактаровића. — . А љуба га потпалила .„У бој друже! . . „У бој днко црногорска „А наднеш ли . . . сунце моје. „Црногорка уме бити, „Љуба Ее те осветити. Нијр једанпут бидо да је сестра Црногорка, кад сујој дотри брата барјактара погинула, носледњем барјак из руке узела па на бој полетила. Ти дивнн свети призори нису ретки у црногорски

бојеви. Али тек је све те надмашио призор, који нам се указује у слици Црногорка барјактарка, што је ево у листу доносимо. Сестра је, љуба је млада, живахна, ако је узела барјак и доликујејој, али три брата барјактара погибоше, ниједан ни сеје ниљубе немају,ида непријатељ недовати барјак, мати га вата, за собом оставља три мртва сина а она лети као лавица, којој лавчад потукоше и као олуј руши с јунаци, што се за н>ом дадоше.Ни сабље ни пушке, ни топа небоји се тако непријатељ, као зсене јунака. Видели њу— пао је побегао је.

Ж К.

РАЗЛИЧНОСТ Н. — Изашла је наредба Царева да с е сабор карловачки 22 септемрра о. г. Састати н рад свој одпочети има. — Патријарх Ивачковић вратиосе са свога пута пз Сибиња и стигао је 29. августа у Даљ, де га је дочекао владика Штросмајер, ГрујиК и Анђелић. Ова последња двопца оти. шла су у Даљ ради предаје. — Протосинђела ВојновиЂа. кога је синод пзабрао за владнку Темишварског цар јевећ потврдио, а архпмандрит Живковић, ко.ји је од синода изабран за владпку горњокарловачког, још нпје потврђен; њему вели се смета Молинари, који хоКе садашњег администратора горњокарловачког МихаловиНа. — Адвокати су најлошије платише порезе, то се приметило ове годипе, кад се прегледало ко није платио порезу. Не само да казују. да мало доходка имају, него и па то мало што признаду једва тгзвучеш норезу. За то се пде затим, да адвокати за го што су адвокати, као у Француској и Бнглеској плаКају порез, разуме се по некој мери. један мање другн више. Дакле свима се помало верује. али адвокате хоЋе у ред. — У прошли петак појавила се овде у Новом Саду у сокаку иза варошке болнице ватра. Запалила ее једна кућа на ухвате ватру и друге зграде, по друштво новосадско што ватру гаси, брзо је дотрчадо у помоћ и погасило друге зграде. те ма да је врло јак ветар дувао недаде, да се ватра распростре. Овом приликом показало се шта вреди тако друштво. Троје деце, беше затворено у кућу, која је горела. И кад је пламен најжешКе суктао провуче се један ватрогасац и изнесе са собом на поље двоје деце. ТреКе се сакрило бпло под огњпште и кад су ватрогасци ватру разметли на1)у га здрава читава. Да је гашење ишло као тамо де нема друштва. оно двоједеце у собиизгорело би а онојсдно угушило бп се од дима под огњиштем. Само се дакле хвалпти може ово друштво и препоручити, да се пико неустеже, да у његово коло стане—г-. Принцеза Француска Бурбон неЕакиња шпањолске краљпцеПзабеле, стајала је ових дана пред полицајнпм судом у Паризу. Тужена је за просту превару илп да није принцеза рекло би се закрађу. Дакле има и међу њима дугачкнх ноктију. Како јој је ујна протерана из Шпањолске, нема од ове номоКп; није научила радити- па мора красти. То је лакше; али преседне брзо. (Ни мртвим Буњевцима не дају мира.) „Суботички гласнпк", лист, ко.ји излази за Буњевце у Суботици, пише ово:

Овдашње једпе ма!)арске новине хоКе да уводе мађарски језпк и међу мртве Буњовце. Жао им је, што се на крсто вима на гробљу пишу буњевачки натписп. Ми ппсмо — да право кажемо — до сад пи знали, какви су патписи па крстовима, сада дознасмо од отог листа, да наш народ, хвала богу, и у том погледу је сам собом толико напредовао, да се не стидп, својпм мртвима наиисати на крсту чело главе натпис оним јевиком, којим је с њнме говорио до грозног часа смрти . . .

Олај и јопг један број „Гласа Народа и пос.таћено свпма досадањпм уплсипдима, у нади да ће и даље лпст држати, а после ћежо бити принуђени свима, еоји на време непретплате с места га обу ставити; за то молимо уписнике, да се што брже са претплатом и због тога пожуре, што иначе неће моГш лист нп излазптп; јер уредник нема од куд с друге стране штамну и папир плаћати и друге трошкове око лпста водити. Ур. „Гл. Народа. ' 0 Г I А С.

НАЈЈЕВТИНИЈИ НОВАЦ коме треба у зајам, може добити на ораКе земље и кубе које се под кирију издају и то у аустро-угарским земљама и Ердељу новацдоЈенаб 1 /, 0 /«. и то иа нуни 100 Фор. аустр. банака, са отплатом пак на 32 године дође 7'/,% од стотнне Форината изузимајуЕи прву годину. Зајам могу добнти онштине, идругекорпорације, а тако исто и малолетна деца уз дозволу претпостаљене власти — пак и они који веЕ имају нешто дуга на свом добру — ако није претоварено. Ради даљег извешИа коме требало буденека се обрати на „ОР8Т1 РКОМЕТМ ЖАУОП" 2— и Вешотаз-и, па Ггапсоуот ргокори и Вабкој.

ВЛАСНИК „ЗАДРУГА ЗА ОРПОКУ НАРОДНУ ШТАМНАРИЈУ". — УГВДНИК: Панта Поповић.

Српска народна задружна штампарија у Новом Саду 1874. год.