Glas naroda

72

оно тајанственО „дванајст", прешла је једна „нечиста душа" од качаре у кућу Мариних родитеља. Мирно, тајанствено, одвуче се до њене собе. Оиа спаваШе. Буктиња осу бледе зраке по соби, Мара се трже, цикну, паде у несвест и кад дође себи нађе се у некој мрачној јазбини, у „качари". „Сад беШи из села, а враћај се, кад увидиш, да вам нико наудити неможе" пришане Паја Штеви, Штева узе Мару, мету је на кола, која пред качаром стајаху, ошину коње, и око качаре владаШе и опет мртва тишина, само се по кадкад оно ђаволско клобарање чуло. После неколико дана, вратише се роди-

тељи Марини ал од Маре ни трага ни гласа, нестало је. Оплакаше је и прежалише. Прођоше две године. Баш оне исте ноћи, кад нестаде Маре, уђе један човек и жена, која у наручју носаше малено детенце у куку оца Марина, Закуцаше на врата, ова се отворише, и Мара лежаше у наручју своје мајке. Штева клече, склопи руке и мољаше опроштаја. „Да сте благословени" беше му одговор. Штева и Мара остадоше љубећи се у кући својих родитеља, честит муж и жвна. Друг Штевин опамети се и окану се ђаволска посла, пошто је за то четир године у Варадину одседио а „стара качара" постаде шупа, де општина држи кола за припрегу. М.

ШТА ВИВА ПО СВЕТУ. — Намесник дадматински РодиВ позван је у Беч, да се е н.име договоре о путу Царевом у Дадмадију, за који се још незна каде Ее бити, но да ће бити то је јамачно. — За преседника на сабору угарском изабран је бивши министар Финансије Гици са 297 од 017 гдасова. — Цар немачки з&бранио је дасе продајукољи из Немачке. Ово је ва то што је Француска хтеда у Пемачкој десет хиљада коња да купи. — Маџарска вЛада наредида је да се у Фијуми на (Реци) свима шкодама само на маџарском тезику учи. — Црви министар Венкхајм модио је бана МажураниЕа да Хрватски посданици на угарском сабору подномажу садашњу владу, и да гдеди да 1рвати с Мацари у љубави живе, — Нови министар обрт» изјавио је на сабору у Пешти, да Ие он строго нато пвзити, да сена жељезницама по Хрватској маџарски језик уиотребљује. ТРГОВИНА И ОБРТНОСТ. (5 (У Новоме Саду 26. »ебруара.) На овдвшној пијаци пдаИадо ! ее ове недеље: Жито нрве класе 4 ф. 50 до 60 н. Жито друге вдасе 4 ®. Кукуруз прве кдасв 2 9. 40—50. Јечам прве кд*се 2 ф. 40—80 н. Зоб прве кдасз 3 ф. 40 н. Све на бечку цеиду. Овом лридиком морам се потужити како власт пази сдабо на агатарску радњу. Еод нае у Новоме Саду има тодико грошиКара, да их сам Бог вна ко су и одкуда еу, чине људма свакојаке неприлике. НеКе да обавесте свет да се више не нродаје па моров него на центу, па ту се издеже сва!)а, ма да иза!је на једно, јер меров жита дође скунљн од центе у тодико кодико има у мерову више Фуната од центе, а тако исто и кужурув јер кукурува меров нлаћа се 8 ф. 20—50 н. Но то није ништа, него грошиКари погоде скупље него што хоКе господар да плаћа па кад човек истовари сва кола и нопне рану па таван онда му госнодар побија. а човек да се не нати скидајући рану доде и вукући је иа други таван онда му

на ново попушта. За то би ваљадо да полиција грошићару који трипут тако превари, забрани грошићаритн а трговца да оглоби, да га забоде.

КЊИЖЕВНЕ ВЕСТИ. ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ. Књижицу „ГОВОР ЦВЕЂА", коју је по најновијем немачгом тумачеву превела Анка П. Чобанићна, издајем, уздајуЕн се у помоВ својих многобројннх прнјатеља и познаннка, те овнм позввам на нредплату, која Ее трајати до 20 марта о. г. Дена је хњизи, која Ее бити штампана на лепој хартнји и удешена тако, да се мохе у џепу носити само 20 новчиЕа. Претнлата нека се шаље: У Нови Сад, гђн Анни П, Чобаник, У Панчево: Ењижари браће Јоеановипа. У 1!ршац: Браки Стефановић, У Мигровицу: г. Павлу Панаотовцћу. У Вуковар: Јовапу ђ, Алексићу, У Беч: Уредништву к Србадије. и У Ковиљ: г. Илији Шарковићу, пароху, У Београд: нњижарп Вел, Валожића. На Цетиње: г. Сими Поповићу, 20% процента иде у помоЕ сирочету покојног Лаве Телечког. У Новом Саду 4. Фабруарз 1875. Глиша Чобанић, свима позпати листоноша срп. пар. позоришта.

ВДА0НН5 в аддпгд ад ОРПОЕУ ндродну ШТАМНАРИЈУ." — УРЕДННК Павта Поповић.

Српсш в(.ЈС|1ЕЈ1 »темџрвј« Но»с»е С»Ау 1875