Glas naroda

416

ратних стопа. Кирије[доноси засада. по одбитку порезе иевију трошкова 15000 #унти штерлинга преко 150 хиљада «ор. анадају се да Ке се доходак још млого повеКати и потоме је овај мали комад земље најскупљи на целоме свету. (Како су богати президенти у североамеричким државама?) Вашингтон, први председник оставио је по смрти имање од 800.000 долара. Адамс старији оставио је врло умерено имање. ШеФерсон је умро сирома: да му није конгрес нрикупио библиотеку деном далеко вишом него што је вредила, ШеФерсон би на крају живота пао у банкротство. Мадисонје био игтедљив те саразмерно и богат. Јам»с Монре шести президент — умро је у такој оскудици да је о трошку својих сродника сарањен. Џон Квинци Адамс оставио је 10.000 долара као тековину од своје индустрије и једног малог наељедства. Беше врло економичан и разборит. Андрев Џаксон остави по смрти својој вејшко пољско добро познато под именом „Херемитаже". Мартин од Бурен бешебогат; његовоимање ценише на 300.000 долара. Јамес С. Лолка оставштинабеше 120.000 додара. Џон Телор је као банкрот постао президентом, наступив у звање беше штедљив и оженио се; умро је као богат. Зарија Телор остави неких 50.000 долара. Милард Филморе беше богат човек. Франклин Пире уштедио је за време председништва 50.000 долара. Јамес Буханан је умро нежењен оставив имање од 200 000 долора Линколн је 75-000. а Џонеон 50.000 додора оставно, колико ће Грант имати уштеђеног имања кад једном остави „мудрукућу" те се засада неда никако прорачунати. Још један број па Ке изаПи Ерај овогодишњеж „Гласу иарода." Еако ће од нове године „Глас народа" новећати се, то јевећ досада повећало се шиљање предпдате према оном прошле године. Ми можемо са оним, што је досад дошло задовољни бити, алимолимо и другу господу, која ће од нове године држатн овај лист, нарочито старе претплатнике, да до новог лета претплату пошљу. Што ће бити јесенас нека буде вечерас; Форинтаједна на четврт године може се наћи у сваког, ко нечека, да ону залишну пошље. За два три дана стиће овај лист у најдаље крајеве наше а толико исто треба да отуд предплата приспе. Ко намшто дугује молимо га, да учини, да непреносимо стари дуг у нову годину. Уредништво. ГЛАС НАРОДА. Од нове године Ке свакако ојачати. ИзлазиЂе на табаку тако великом као новине „Застава", но неће на поле него четврт савијен бити. По томе за читање удва броја „Гласа народа" биБе толико колико .је досад у три било, те преко године добиће они, који га држали буду, 26 табака за читање више него што је досада било Даље ће се о много више ствари у сваком листу писати него досад. Писаће се: 1. Чланак о ономе, чемује кад доба. 2. О српском језику и књизи српској. 8. Из географије. 4. Из историје. 5. Из природних наука. 6. Наука о здрављу

7. Наука о политици. 8. О економији. 9. О трговипи и цромету. Белешке е пијаце бечке, пе« штанске, тршИапске и из оних крајева, у којима Орби живе. 10. Занат. 11. Школа 12. Дрква 13. П одлј , так. (Приповедке, опиеи ијдруго што је за забаву.) 14. Шала и сатира 15. Тумачење страних речи. 16. Шта бива по свету (колико се овог диста тиче.) 17. Различности. У листу овом биЕе дакле о свему, што треба човеку, који живи са светом. На н>ему Ее радити први људи у школи и науци. Имена на им не ређам, они Ее се јавитпнаделу ане на огласу. Ради дике српске мило ми је јавити, да 5е Дрна Гора радом свога у земљоделству искусног чланасаДаниловогграда, подпомоВи рад на ослобођењу народа од незнања, као што подпомаже борбу браће Херцеговаца за елободу против диндушмана. Л ест Ке излазити као и досада једанпут нанедељуа коштаКе: За земље у овој царевини 4 ф. За Србију 4 ф 40 н. За Црну Гору према потпори отуд 3 ф. За Босну Херцеговину и стару Србију према сиротињи тамошњој 3 ф. За Америку 5 ф. Оглаеи неВе се штампати у листу него као додатак и за ао Ие водити бригу у томе послу искуан човек. ПлаКа Ке се као и у другим српским листовима. Ко хоКе оглас и новце за исти да пошље тај нека пише овако Писараи за огласе „Гласа народа" у Новоме Саду у Лебарској улици к. бр. 889. А]1опсеп1)игеаих 61а8-Каг(1с1 Вгос1 §а88е N.-889. Овом приликом нека буде режепо да Ке први број у шест хиљада комада разаслан бити. Да би уредник имао више времена за свој посао и ради брзе и тачне радње оделиКе се редакција од адмшгдетра« ције и експедиције. Експедиција Ке бити такође у лебарсвој улици к. бр. 889 Предплата паа за лист има се слати на самог уредника под адресом: Раи1а Ророујс ВеЛаскпг С*1а8-па1'о(1а Кеп«а1г. Да би се за времена могла штампатн повеза сваком претплатннку. молим да се предплата до нове гозине пошље. ИАНТА ПОИОВИћ.

Од пове године изилазиКе у Бечу

илустрован лиет за забаву и поуку Овај лист се покреКе у намери, да ниском ценом учипп књижевност и науку приступнијом сваком Србину и Српкињи, ком Јс ио.те стало до пријатне забаве, корисне поуке и свестраног образовања. То Ке се „Српска Зора" трудити да постпгне забавно поучним приповеткама, романима и т- Д- ваучним и уметничким чланцима, описима земаља, парода, појединпх људи, прегледом из разних зн.ша, критиком песмом, сликом шалом и т. д. „Српска Зора" Ке изилазити ш; великој четвртини умесечним свескама од три табака са шест до седам слика, и стаје ва читаву год. 4 ф . 80 нов. на по год. 2 Фор- 40 нов. ана три месеца 1 Фор. 20 нов. Претплата се шиље: АЉшшз^гапоп с1ег „8грвка 2ога" ^У1еп III. Ргад;егв4га88е Иг. 13.

влаоник „задруга за српоку народну штампарију." — уркдник Ианта Иоиовић. Сриска пародна зодружва штампарија у Новоме Саду 1875 год.