Godišnjica Nikole Čupića

364

и јави му у исто време, да не стоји са обраном Београда онако зло како је то Валис престављао, због чега се цар сад нада, да ће Најперг, преговарајући вешто с Турцима, спасти Београд, а њему јамчи за ово позната способност његова.

Али и Валис сазна за ово царево писмо. пре него је царски курир стигао с њиме у немачки логор. И Валиса је сад мучило не само то, што се његовом неваљалству улази по мало у траг, него и то, што цар хвали и преузноси онако генерала Најперга и хоће и њега да стави под његову власт, односно преговарања, с Турцима о миру, и зато похита те пошље Најперга у турски логор пре него је стигло Најпергу ово царско писмо и пре него је ма ко други знао за њега, и упути га да преговара с Турцима. држећи се тачно опих основа које је цар њему — Валису — дао и према којима се је могао да уступи Турцима, и Београд али са порушеним утврђењима.

Валис чак није ктео да јави при овоме генералу Најпергу, ни то, да је он већ водио с Турцима, преко пуковника Гроса, преговоре о миру; да на Београду нема, никакве бреше и да Београд није у стању које би требало да задаје озбиљних каквих брига.

А умео је вешто да угоди, да Најперг не пише ништа, пошто дође у турски логор, а и да не прима никаква писма која би се њему слала, да не би, санћим, Турци хватали та писма и из њих сазнавали тајне Немаца.

Најперг је отишао у турски логор 18, 7 Августа са пуковником Гросом, са тумачем Шјвахајмом и са секретаром Мосмаром, који му тако исто као и Валис, нису ништа јавили о преговарањима са Турцима, која су до сада преко њих вођена, и без икакве војене пратње, јер је тако ктео велики везир, и одиста је, улазећи у турски логор, заповедио начелнику турске, логорске

~~~