Godišnjica Nikole Čupića

страже. да не прима никаква писма која би за њега долазила, да тера натраг оне који би их доносиди и да на њих пуца, ако се неби ктели одма да врате.

Два дана по доласку Најперговом у турски логор, дошао је у Београд генерал Шметау. Напомена ова нужна је. да би се знало у каквом је стању био Београд под Шметауом за време док је Најперг преговарао како ће да га преда Турцима, као и то, да у ово време нити је знао Најперг за Шметауа да је у Београду, нити Шметау за Најперга да је у турском логару.

Турци су одвојили Најперга од његове пратње одма како је стигао у турски логор и сместили су га у један чадор, који је био између чадора великог везира и чадора министра иностраних дела.

Ту је одма посетио Најперга маркиз Виленев са својим секретаром и својим тумачем и јавио му је, како велики везир неће да зна за никакве погодбе о миру, без предаје Београда. |

Најперг је на ово одговорио да може преговарати и о предаји Београда, према инштрукцијама које има, али тако, да се пре. предаје поруше сва утврђења у Београду.

Кад је' после овога изишао Најперг пред великог везира, казао је и њему, како не може пристати на предају Београда друкчије, него са порушеним утврђењима, јер му тако гласе његови упути.

Најперг је сад тек сазнао за преговоре, које је водио Валис преко Гроса, јер му је велики вези ~ “77 приметио, да му је Валис нудио Београд са утвј те он сад неће да чује за друге и нове услове.

Босански везир, који се је тада десио т чадору великог везира, настао је сад — како се безобзирно да грди и да ружи Најперга. Каже с је пљунуо у лице и да га је назвао ђаурским