Godišnjica Nikole Čupića

368

перг а и он лично, јер јаничари почињу у ведике да гунђају, што се не јуришава на Београд кад га Немци неће да даду онако како су били обећали, и могу се лако и да побуне па да потуку и великог везира и њих све и онда да настану сами освајати Београд.

После овога закажу се нове седнице на које обећа долазити и сам велики везир.

Али он не дође због слабости (!%) и одређени комесари отпочну радити без њега.

Босански везир, Али-Паша, предложи од стране Турске, предају Београда у стању у ком се он сад Фактично налази. Најперг ово одбије, тврдећи, да је то ван граница његовог пуномоћства.

Али-Паша замоли Виленева да он предложи што год, што би могло задовољити колико толико, обе стране.

Виленев сад каже: како је пронашао нов начин, који ће бити праведан по обе стране, те предложи: да Немци предаду Турцима утврђен Београд са старим утврђењима, а сва нова утврђења, која су Немци подигли после 1717 год. да се поруше.

Најперг је био већ раније саопштио Виленеву, да су стара београдска утврђења тако незнатна и да их има тако мало, да би он могао пристати да се Београд преда Турцима с њима, и сад изјави и пред Турцима, да ће пристати на предлог, али и то само из уважења према Француском посланику и посреднику, и ако, строго узевши, не би смео ни ово да учини, ако би се држао својих овлашћења.

Али-Паша запита затим, да ли ће се моћи да поруше сва нова утврђења а да се не повреде при томе

и стара утврђења, и затражи, да се рушење изврши под -

надзором турских власти.