Godišnjica Nikole Čupića

369

На ово питање не одговоре одмах ни Најперг ни Виленев, него се уклоне за неко време из седнице да се договоре о овоме на само и кад су се повратили у седницу, изјавили су, да неће моћи да се поруше сва нова утврђења без повреде старих утврђења и зато се углави у сљед овога, да се поруше само она нова утврђења која не стоје ни у каквој вези са старим утврђењима.

По овоме састављен је уговор о примирију који је садржавао ове одредбе које су се тицале Београда и Србије.

|-во Да Немци врате Турцима Београд са старим његовим утврђењима, макар да су ова Немци поправљали, као и са онима новим утврђењима која су нераздвојна од старих утврђења. Исто тако да, предаду Турцима, све барутне магацине, слагалишта, касарне а и све јавне и приватне зграде у вароши. Сва нова градска утврђења с оне стране Саве и Дунава да се поруше.

2д-го. Да Немци врате Турцима, под истим условима, и Град Шабац.

Ова артилерија, која се налази у оба ова града, сва ратна спрема и храна, све покретне ствари, лађе, и сви возови иа води, остају својина Немаца и Немци ће их однети.

Зеће. Немци уступају Турцима Србију у којој је и Београд, тако, да реке Сава и Дунав буду границе између Турске и Немачке на овој страни,

4-то (Тиче се Влашке коју уступа Немачка Турској.)

5-то Острово (Ада Кале 2) и град Оршава као и утврђење Св. Елисавета (Кастел), остају у власти Турске (Оршава условно) и т. д. (тиче се границе Немачке и Турске на влашкој страви).

Годишњица УШ. 924