Godišnjica Nikole Čupića

371

Ддилк преговоре о овом примирију и ту су почашћени кавом, а по потпису уговора, шербетом, и Виленев и Најперг, добију сад од великог вевира на поклон по један бињиш од самура и по једног лепог, и богато оседланог коња и њихови пратиоци по један кафтан. Најперг добије и од Виленева једнога коња и сви се затим разиђу.

Четврт сата по овоме, престала је пуцњава са турске стране. Генерал Најперг, јавио је немачкој војсци у граду, да је углављен уговоро примирију а велики везир јавио је ово исто свој турској војсци.

Усљед овога, показао се је на турској страни, у знак мира и обуставе непријатељства, онај бео барјак.

ХУП Уговор о миру.

Београдски мир. За кратко време по појави белог барјака и пошто су Турци престали пуцати на град, дошао је у Београд с барјаком заједно, пуковник Грос, са два турска официра. |

Грос је донео и предао једно писманце генерала Најперга, упућено на команданта града, с којим је Најперг јавио: да је углављено примирије између ратујућих страна и да зато треба обуставити даља, непријатељства, и да ће и он сам доћи у Београд, кроз пола сата.

Грос је говорио, да не зна ништа о појединостима закљученога уговора, али је мислио, да би требали и Немци да престану пуцати, га што је генерал Шметау рекао, да то не може да буде без заповести маршала, Валиса.

Шметау је наредио, те су турски официри одведени на главну стражу иту су остали неко време под присмотром начелника градске страже.