Godišnjica Nikole Čupića

373

Валис се је показивао склог да уради овако, али је Најперг почео сад претити, да ће одма оправити цару Курира и ди ће му се жалити, што се неће да слуша оно што је он уговорио по жељи и ло налогу царевом. Даље је још говорио Најперг, како је имао доста муке док је спасао и очувао немачкој царевини Банат, Срем и Славонију те ће тешко одговарати и Валис и Шметау;. ако по ново изазову великог везира на рат и ако се после овога изгубе и ови крајеви.

Валис је говорио сад Шметауу да је истина, умесна његова, примедба, али да је он и опет нв може да прими јер има од цара изречну заповест да тачно изврши све оно што Најперг буде уговорно с Турцима, а Најперг зна, у колико његова радња одговара налозима царевим, те ће он и одговарати за све шта је урадио.

Зато Валис изда сад писмене налоге да се одма почне да врши уговор о примирију које је Најперг с Турцима уговорио.

Предаја Београда. Оутра дан по овоме, а то је било 3 Септ. 23 Авг. у јутро рано, измарширала су из града 10 батаљиона пешака и 10 компанија гренадира и отишли су у Земун, а један дан по овоме (4 Септ. нов. 24 Августа ст. 1739), дошао је у Београд босански везир Али-Паша, и посео је са 500 јаничара Виртембершку Капију и Александреву касарну и турски официри почели су пројахивати Кроз Београд, на коњима, који су били покривени, место аша, са немачким заставама које су отели од Немаца у битци на, Гроцкој.

Пети дан по потпису уговора о примирију, а то је 1 Септ. 27 Августа, састали су се у логору турске војске код великог везира на договор, генерал Шметау, везир Али-Паша, генерал Најперг и маркиз Виленев, и ту · су се договорили и утврдили, како ће св и за које време да изврши рушење градских утврђења и предаја града.