Godišnjica Nikole Čupića

ита - -и а

374

Уговор, који је закључен тада о овоме, садржавао је ове одредбе.

Да се градско платно, које је опасивало варош, поруши за 3 месеца дана, а Турцима да се уступи половина вароши после 45 дана, рачунећи ово од дана потписа ове угодбе. | Одмах како се поруши ово платно, да се одпочне рушење градских утврђења и ово да се изврши за шест месеци и тада да се преда и град турској власти.

Како се преда град Турцима, да се почну да руше утврђења на оној страни Саве и Дунава и овај посао да се ради без престанка све док се сасвим не поруше ова утврђења.

Виленев је и сад дао обема странама акт, с којим Француска јамчи, да ће обе стране извршити све ово тачно и верно.

Десети дан, по потпису уговора о нримирију, састала се је нова комисија у турском логору, да преговара 2 коначном миру измећу Немаца и Турака.

У комисији овој били су :енерал Најперг, Виленев и од турске стране, босански везир и везир румелиски са још много других великаша турских.

Комисија ова утврдила је до 18, Септембра 1739 услове сталнога мира и потписала је тога дана уговор о миру, од кога су добили Најперг и велики везир по један екземплар.

Виленев је одостоверпо овај уговор и дао је опет акт гаранције с којим Француска јамчи, да ће обе стране извршити тачно све што је уговорено и утврђено.

Одредбе овог уговора, у колико се тичу Београда

и Србије, ове су у изводу. !. Град Београд, који је немачка војска освојила 1717 год. враћа се Турској са свима старим градским