Godišnjica Nikole Čupića

384

а кад ово није било доста, они су енергично изјавили, да ће, ако је Немцима неугодно што су закључили овакав мир, они одма по ново отпочети рат, па како коме

Бог да.

Тек у сљед ове изјаве и претње Турака, Немци се пожуре те поруше до 28.17 Маја 1740 сва утврђења, која су смели по уговору да руше, и предаду Турцима Београд 7 Јуна 27 Маја 1740 г, а они се повуку са својом војском у Митровицу и у Петроварадин.

При рушењу београдских утврђења, Немци су порушили из основа и са нарочитом пажњом сва она одвојена, и засебна утврђења која су била ван првог градског платва и све ово платно сем Стамбол-Капије и Сава. Капије, које су биле у томе платну али су сматране као касарне те су остале читаве и предате Турцима. Немци су радили овако и из неких религиозних обзира, јер је то платно зидано са новцима које су покупили свештеници од народа а једино у тој цељи, да се с њиме обгради и утврди варош, пасу држали да је грехота оставити на. њему ма и најмањи делић, читав и здрав.

Од градских зидова Немци су порушили све зидове крај Саве и Дунава, који су везивали варошко градско платно са главним градом и сва засебна и одвојена, утвр– ђења пред садањим бастионим фронтом, јер су она само била нова, засебна и одвојена од старих градских зидова, а сва остала градска утврђења, предали су Турцима читава и недарнута јер су била у вези са старим градским зидовима.

Тако су Турци примили у ово време од Немаца са-

дањи београдски град, у виду у коме је овај град још и данас, уз мале неке допуне у доцнијим дозиђивањима,