Godišnjica Nikole Čupića

383

И тако су и Најперг и Валис лежали у затвору до Октобра месеца 1740 г.

Тога месеца умрео је цар немачки Карло УП. и на његово место дошла је његова кћи Марија Терезија и она је ома пустила у слободу и Валиса и Најперга а и маршала Секендорфа јер, је и његово суђење трајало све до овог времена.

'

Још за живота царева, кад је поднесен био цару на потврду уговор о миру, Немци су покушавали да дођу

до неког већег преимућства него што им га овај уговор "даје, и тражили су, да се дода још овоме уговору: да

Турци не смеју место порушених београдских Фортификација, да подижу нова утврђења; али су Турци ово одбили, наводећи, да им се не може не допустити да не заклоне и они своју царевину са утврђеним Београдом, кад је и немачка царевина заклоњена већ, па још са два града, са Петроварадином и са Темишваром.

Тако је на послетку цар потврдио овај уговор 25 Новем. 25 Октобр. 1839 год.

Али су Немци покушавали и после овога, да се одоцне са предајом Београда, надајући се све, да ће искрснути ма какве прилике, које ће учинити, да Београд остане и даље у њихној власти.

Једном, за време рушења утврђења, Немци су били обуставили даља рушења, наводећи за узрок овоме, што су Турци поробили и попалили нека села око Оршаве, и то, после закљученог уговора о миру.

Турци су протестовали против овога, наводећи, да, ако су неки турски команданти у нечем и погрешили, да ће зато бити узети на одговор и биће и казњени, али да то не може а и не сме да буде узрок, да се одустаје од пуноважног, потврђеног, и већ и измењаног уговора;