Godišnjica Nikole Čupića

390

дужност вршио тако, да је без мало с пером у руциим издахнуо, проведавши цео свој век у раду и студији. А дотле, до тога часа, у коме је народу своме показао нову једну врсту јунаштва, толики су гледали и с разлогом љубили у њему живи и крепки извор, из којега је, кроз многе године и на тако разне начине, снажно деловао неуморни покретач напретка, науке и образовања народног.

Не уздам се толико у своје перо, да бих смео помислити да овим листовима што више чиним осим оданог вршења дужности, вршења једне тачке од оних многих поука које сам у разним приликама имао срећу да поцрпем из уста ненадмашнога учитеља, у којега је свака реч властитим делом потврђивана. Не могу за то рећи да ћу извршити "део задатка који би ми припадао према Ђ. Даничићу по ономе што је горе казано. Али ја смерно приносим што могу. Ово неколико листака о њему и из његова живота приносим к ономе великом споменику који је он себи у делима својим оставио. Нека би белешке ове о њему и о његовом животу колико толико помогле, да га ближе познаду и они који нису могли имати срећу да с њим буду на близу.

.

Мало пре смо поменули утицај који је Ђ. Даничић својим огромним и многостраним радом извршио на развиће књижевности српске. Међу тим у ономе што је до сад писано о његовом раду већином се говорило више о " делима него о извору њихову; за тоо унутрашњој страни рада и утицаја, о Даничићевој интимној, тако рећи ситној радњи на остваривању онога правца који је он желео у српској књижевности, мало је што до сад познато. Задатак ће ових листова битл, да уз остало понеком цртицом ту страну радње Даничићеве осветле.