Godišnjica Nikole Čupića

но изабран за секретара, на ком је мест кле није по новом сукобу с неким члано! ника из књижевних старина српских« Н ново оставку дао.

Овако је заподевен и свршен посл стари и нови начин писања у Србији. Б тога трења и судара, али мирних и безн жевности самој; власт се као власт виш мешала није. Она је, после тога, само д! граду за другом, једно ограничење за др путем, није настало време да препирка ни мета нема.

Ш.

Сваки би казао, да је ономе велико је Ђ. Даничић извршио на књижевност с и кључ у утицају који је он, готово свв. шио на књижевну омладину српску. И т чито опај најнепосреднији, који је Ђ. Даг професор Лицеја, пада у време горе пом првога и десетогодишњег борављења у | што се мало зна, у чему је поименце и утицај Ђ. Даничића на омладину био, то лист посветити томе, еда би се о томе касније време сачувало.

Све оно, о чему је горе говорено, утицај и на омладину, и по узроцима ко навести, вршило га је и већма него штс које доба било. Омладина сама, која је Ђ. Даничића на ученичким клупама он имала је у себи више живости и вишеи ствари него што се редовно дешава. Јер