Godišnjica Nikole Čupića

448

праву о »„Леђану.“ Хвала вам и што сте ми је послали и што сте је написали, — Јесте ли опазили с каквом мајсторијом Јагић реферира 7 Јамачно сте читали у његову Архиву и обзнану Вгискпег-ову о мојим Коријенима. Овијех дана послаћу вам одговор. Ја мислим да Вгћскпег код све вике баш ништа није доказао осим своје крајње лакоумности.« И доиста је тих дана дошао његов одговор Ап тејпеп јипевјеп Кесепзепфеп; немачки писан, једино што је он тим језиком штампао.

Како се у тај мах већ израђивао Речник, Даничић је и у Речник уносио оно исто што је имао у ЖКоријенима. Коријени су му у неку руку предрадња, која сеу Речнику имала употребити. Али пре него што се приступило штампању Речника, наређено је да се штампа Оглед, и тај се посао већ почео у лето 1878 године. Како сам се врло интересовао за тај посао, и како је и Даничић волео да своју радост с неким дели, били смо угодили, да ми шаље табак по табак.

На први табак ја сам му послао своје мњење. У писму од 28 Јуна 1878 он ми писа о томе: »Не могу вам доста захвалити на онако љубазном суду о огледу рјечника. Дај боже да вам и остало тако угоди. Прва пола другога табака готова је такође, али је још нијесам добио из штампарије; а и друга пола тога табака била је већ на коректури. Како примим што наштампано, одмах ћу вам послати. Кад сам прочитао предсједнику“ што ми пишете, рече: добро би било да г. Новаковић наштампа, свој суд (може и у Раду), кад изађе оглед. Ја одговорих: мислим да се од себе разумије да ће г. Новаковић то учинити,“ Миклошићево писмо о »Огледу«“ писано Ђ. Даничићу: наштампано је по допуштењу Миклошцићеву у

1) г. Дру. Фр. Рачком. 9) Наштампано у Раду ХПУ, 158.