Godišnjica Nikole Čupića

УУ

РТУ

| Ру

"ЕТ СРИ ЦРНИ РРИРИР,,

ПРИЛОГ ИСТОРИЈИ ЦРНЕ ГОРЕ 307

главаре, и пограничне нахије да помажу једна другу, ако би их непријатељ напао.

10-0ог.авг. Кнез желећи дати извешћа куда је требало о свему што је до данас урађено пошље потпуковника Херсдорфа преко Котора и Анконе у Пизу, али овај не буде пуштен у Котор, него ноћи пред градом и други дан врати се на Цетиње. (Гл. стр. 119'.

И-ог. авг. Млетачком капетану Конте Петру Бјеладиновићу, који се находио у Црној Гори поручено је да скупи добровољце, и о томе дата му је инструкција.

Истог дана добивен је одговор на писмо кпежево од брђанског војводе Илије Дрекаловића, којим му јазља да су све пролазе захватили Турци те му не може доћи, и очекује заповести шта у напред да ради.

12-0%. авг. Од никшићког војводе и главара добивено је писмо којим изјављују да се желе ослободити јарма неверничког, и очекују од кнеза упуство како им ваља поступати.

Истог дана одговорио је кнез на оба писма; у одговору им је препоручено да стоје мирно на својим грас ницама, али потпуно спремни, и у случају напада Турака на њих или на Црногорце да се узајамно помажу. У осталом кад устреба даће им се наредбе о даљем раду.

13-02. авг. Седам Црногораца из катунске нахијекоје је кнез искупио из тешке невоље, јавили се у ма-, настир да захвале своме избавитељу. Ови су Црногорци у прошлогодишњем рату да би одвратили налад Турака на Црну Гору отишли у Подгорицу да раде о миру, и да остану тамо као таоци. Вероломни непријатељ окује их у тешке окове и нападне на Црну Гору. После године дана заишту за размену ових невољника толико девојака. Шест су били већ нашли, а немајући седме замоле кнеза да им да откуп. На ово се кнез ражали и смилује, те их искупи свих 7 за 350 дуката.

20%