Godišnjica Nikole Čupića

ПРИЛОГ ИСТОРИЈИ ЦРНЕ ГОРЕ 313

Еп

с Турцима, а у самој ствари онии не виде Турчина ван црпогорских каменова и својих кућа. И у борбама плашња, издаја и неверство тако су обичне ствари, да губитке турске ваља приписати само камењу и тешким пролазима. При свем том плаћају Црногорци Турцима новчани данак, и под видом таоштва држе им Турци невољнике, које им дозвољавају искупљивати по 50 дуката за човека. Прошлогодишњи црногорски акт испунио је сву Јевропу неверовагном вешћу да је турска армија имала 9250.000 људи,и да су храбри Црногорци,'и ако их је свега 6000, разбили турке у две битке, узели цео стан, прогнали их од својих граница, и да су на послетку Турци изгубивши 40000 били принуђени молити за мир. При свем том не види се у победилаца ништа од тог пљена сем спаљених њихових сопствених домова и многих Црногораца убијених и заробљених. Сем тога дато је из свих пет црногорских нахија Турцима по 15 људи у таоштво, од којих су неки побегли поткупивши турске стражаре. Седам их је искупио кнез, а веде да их још више од 20 чаме у невољничким оковима.

26-0% авг. Кнез желећи известити о свему што се догађа у Црној Гори графа Алексија Григоријевића Орлова, а пе надајући се да ће се кроз Котор пустити нарочити официр, нађе за нужно да потражи сигурног човека од млетачких поданика који живи близу Которског залива. Нашавши таковог човека пошље му по капетану Пламенцу пакет с писмима и дневним белешкама од 24 јула до данас, да однесе у Млетке графу Млруцију с писмом да то упути где се сад грађ Орлов налази.

Истог дана одговорено је херцеговачким кнежевима и главарима и препоручено им да сви склањају народ «к слози и да таје намеру о устанку, док не буде томе време,

#7-0% авг. Становници града Требиња, турски поданици, дознавши да је у Црпу Гору дошао руски генерал,