Godišnjica Nikole Čupića

316 ПРИЛОГ ИСТОРИЈИ ЦРНЕ ГОРЕ

5

Овака глупа молба разуме се остала је 6ез одговора, јер царска повеља, упућена свима хришћанским народима у опште од њих ништа више не тражи, но да устану на оружје против Турака ради свог сопственог ослобођења, уз помоћ руског двора. За то их кнез укори и нареди, да се сутра врате дома.

Сви у опште Црногорци веома се боје да им се не одузме оружје, и траже да се сваки преступник казни смрћу само да им се оружје не дира. По укорењевом међусобном убијању и пљачкању суседних хришћана оно им је веома нужно, јер без њега лишавају се хране, и те части да могу убити свога брата. Та драгоцена им слобода не може им се укинути ни смртном казном, јер ако би се за те ствари она применила од 6000 Црногораца —- толико их свега има — врло би мало остало.

31-02 авг, Наљутивши се што им молба није примљена ови посланици зауставе се на вратима манастирским и изазову губернатора — који у Црној Гори сем имена нема никакву важност — и, кажу му да они моле кнеза да се изагна из цетињског манастира патријарх Василије ради спокојства митрополита Саве. Али како им ни ово не само није примљено, него су још укорени за злобу и мржњу и за грубу своју дрскост, они се разиђу кућама.

1-ог септ. Пошто је умирена међусобна несугласица Спичана наређено је било строгим наредбама да их Црногорци никако не дирају. Али они по старој навици и самовољи, негледајући на строге наредбе продужили су пљачкање. Ово је проузроковало убијање с обе стране и нове жалбе. Кад се ствар извидела нашло се да су рођаци оног самог Михаљка, који је био узрок првој међусобици спичанској, договоривши се с Црногорцима, извршили пљачку. Услед тога је кнез наредио да се Михаљко задржи на свагда на Цетињу, а свима ње-

никаје _посана Гола иста ош. и ~.