Godišnjica Nikole Čupića

БЕО ПР РЕ

ПРИЛОГ ИСТОРИЈИ ЦРНЕ ГОРЕ 317

говим рођацима забрањено је да иду у Спич. Тако се та ствар свршила.

2-0г септ. Становници села Суторине, турски поданици, преко својих посланика, моле кнеза да их заштити од турског напада. Кнез им обећа заштиту и помоћ руског двора и нареди им да се сједине са својим суседима становницима села Зубаца и других турских нахија и да се свима силама бране против непријатеља, ако их нападне, и да о томе јаве у Црну Гору.

3-ег септ. Добивена су писма из Анконе од Драшковића, и из Млетака од маркиза Маруција са приложеним запечаћеним извешћима о победи руске војске над Турцима под Хотином и Бендерама. То је кнез саопштио патријарху Василију и митрополиту Сави.

4-07. септ. је добивено писмо од брђанског војводе Илије Дрекаловића којим јавља да је примио новце за откуп заробљеника, и да је готов са својим суседима почети борбу с Турцима, чим му буде наређено.

5-02. септ. Становници села Саочана, турски поданици пошто су се заклели на верност руском двору (а обећана им је заштига и помоћ, жале се на сердара црмничке нахије Мојсеја Пламенца, да су их попљчкали и тукли Црногорци. Послате су писмене наредбе да се пошљу сви кривци на одговор на Цетиње.

6-0%. септ. послан је одговор Илији Дрекаловићу, војводи брђанском, и послано му друго писмо да га пошље Јони Марку, војводи Фаитских и миридитских племена да и они уједине оружје против Турака.

Та Ффаитска и миридитска племена живе у непосредном суседству града скадра у Албанији. Има их 12000 и живе под самовласном управом Јоне Марка. Сви су католици и говоре арбанашким језиком са свим различним од српског. Често ратују у ратовима једног паше