Godišnjica Nikole Čupića

ДАР ЈОСИФ ПАНЧИЋ

Аврам Петронијевић, кнежев представник, и

попечитељ иностаних послова, имао је, у то време, твориљу стакла на реци Белици, у округу јагодинеком. У раднике у тој стаклари удари нека болештина, а лекара није било. Петронијевић замоли Панчића да. докле не добије службу, оде у његову стаклару. И Панчић је отишао те болест сузбио и боље угодбе за здравље радника утврдио.

На тај начин, Панчић је своју службу у

~

Србији почео у младој једној радионици, у малену селу Мишевићу, ваљада најсиромашнијем местанцу у нашој отаџбини, па је низ својих услуга завршио у Београду, престоници краљевине, одакле су луче његова знања севале у све земље српске.

Тек је 15 јануара 1848 године, Панчић постављен за контрактуалног Физика округа јагодинског, а 12 Новембра те године, ВНо 1789, премештен је у Крагујевац за физика крагујевачком округу.

Кад се, новим законом од 15 септембра 1853' у београдском лицеју први пут отвори „Јестаствен о технично одељење,“ Др Панчић је, 26 септембра те године, постављен уза контратуалног“ профе сора зоологије, ботанике, минералогије, и агрономије, па је у том знању утврђен 7 октобра 1554,

У лицеју, који се је доцније прозвао Велика Школа, Панчић је остао дуго, и урадио је много

необично много.

Зборник УП, стр. 98.

~