Godišnjica Nikole Čupića

ПОЉСКО ПИТАЊЕ У хтх. веку 25 од обавеза које су примиле на се по разним одредбама истог уговора. Протест Фрапцеске владе назначавао је шта више да би Францеска имала великог интереса да се користи тим правом. Али ни једна ни друга сила нису отворено позвале Аустрију и њезине савезнице на вршење уговора, нити су им запретиле да се у противном случају ни оне неће обзирати на своје обавезе закључене истим уговором према силама које су му прве нанеле повреду.

__ Такво држање Енглеске и Францеске није било у стању да склони Аустрију и њезине савезнице на попуштање. Кнез Метерних одговори на њихове протесте, да цар аустријски и кад је дозволио да се уговор од 3 маја 1815 год унесе у општи акт Бечког Конгреса, није мислио уступити свим силама потписпицема тог акта право које припада искључиво потписницама уговора од 3 маја“ За тим канцелар аустријски, у место да брани свој неправедни поступак узима улогу тужиоца, па окривљује као праве нарушиоце Бечког уговора све оне који су се истицали као поборници пољске пародности, пошто је Бечки Конгрес уприпознао пемогућност да уведе у своје комбинације стари политички систем европски, чији је саставни део била независност пољска“. Уступци учињени пољској народности били су сведени на користи „сагласне са иптересима држава под чију је власт она потпала“. По њему све три силе су одржале своје обећање, и Бечки уговор није повредио нико други до сами Пољаци. Францеска и Биглеска су биле у том њихови саучеспици, дајући "им у свакој прилици своја ободравања.!)

Овај систем кнеза Метерниха не може се озбиљно подржавати. Тврдити да су три силе потписнице уговора од 3. маја 1815. имале искључиво право да решавају о ИХОБИМ одредбама, и ако су те одредбе биле унесене

', Мемоари Метернихови св. УП стр. 360,