Godišnjica Nikole Čupića

108 општи ИМОВИНСКИ ЗАКОНИК

законотворноме послу. поред свих неопходних обзира на податке науке им на законодавне радње других образова-. них држава, главна пажња обраћа на народне појмове о правди и правици, на обичаје, предања и на живе потребе црногорског народа. У таквом се правцу ова радња и вршила.

„А то је могуће било само за то: што је прејасна императорска круна братске нам велике Русије у ваздашњој благонаклоности својој према Црне Горе изволела преузети за ову цијељ нуждне знатне трошкове. С друге стране Нама је за руком пошло, те нађосмо овоме огромну, и у многоме обзиру врло мучну подузећу, човјека и умом, и науком, и енергијом и оданошћу потпуно дорасла у особи редовног професора Одеског Универзитета, правога државног савјетника 2. Др-а В. Богишића, сина сусједне Нам дичне дубровачке области...

« ... Ради изванредна замашаја овога законика за садашњост и будућност народа; ради многостручних тешкоћа и запрјека, које се обично у вршењу овако огромна подузећа на сваком кораку сретају; ради особите природе правога имовинскога законика, која се тако свестрано тичу и најзаплетенијих жица народног живота, основу су овога законика, (коју је више поменути научник сам саставио) неколико пута темељито разматрали и просуђивали домаћи и инострани судској струци вјешти људи и са теориске и са практичне стране.

„И Ми Сами ту основу с особитом пажњом прегледасмо , и нашавши, да са сваке стране одговара начелима правде, добрим обичајима “ потребама миле нам Црне Горе, Ми јој, као угаоном камену Наше даље законодавне радње, подијељујемо и подијелисмо, Нашу Највишу потврду“... Следују даља потврђења о увођењу законика у живот.