Godišnjica Nikole Čupića

ЗА КЊАЖЕВИНУ ЦРНУ ГОРУ 109

Сам законик регулише чисто имовинске одношаје (о овоме доцније) и броји 1031 члан. По њему се данас већ у велико суди у маленој и сиротној, но јуначној и поносној Црној Гори свима равно и подједнако: од књаза па до последњег просјака, не правећи разлике ни између црногорских грађана и странаца, нити пак између православних хришћана и других хришћанских и нехришћанских вера. Законик, доиста достојан земље, коју су тако силно натопили крвљу својом њени јуначки синови, бранећи слободу и правду против свих могућих насртача на њу.

У јеку свога цветања, своје славе и величине, слали су поносни Римљани своје изасланике у малену и скромну Шпарту и Атину, да проуче законодавство ових градова, те да се њиме користе при састављању законика за своју земљу, који су за тим у одећи Јустинијановој Согрша јил5-а преживели пропаст римског царства, и остали да данас буду једини достојан сведок његове славе и величине. Римска република је ишла у Шпарту и Атину , јер су то биле постојбине Солона и Ликурга. Али се та пракса продужила кроз векове, Може се рећи, да се у историји човечанства ништа тако верно не копира као законици. И то овде често чде и без великог одбирања, тако да бисмо могли навести доста случајева, у којима су рђави закони пренашани из једне земље у другу, а често п стотинама година служили као њена правна основа.

У нашем столећу је добро познато пресађивање

1 Наш грађански законик нема цео ни пуних 1000 чланова, и ако он поред имовинских регулише и породичне одношаје као и наслеђе одн. наследно право.