Godišnjica Nikole Čupića

60 РАТНИ ДОГБЂАЈИ ИЗ ДРУГОГ СРПСКОГ УСТАНКА

Сва војска пожаревачкога краја искупљала се тада у Клењу, и било је ту до на 2000 људи кад јој је стигао глас да Турци Видинци долазе Дунавом Пожаревцу у помоћ.

Старешине српске војске, пошле су тада с доста Срба у Голубац, да ту спрече Турке и не даду им продрети даље, ал су на путу разабрали да су Турци прошли већ мимо Голубац, те су се за то упутили на Винце, где су се на путу, сукобили с Турцима на Реци код села Усја, код самога моста по коме се долазило у село. |

Ту су се Срби прочаркали са оним Турцима, што су ишли сувим дуж дунавске обале, којом је приликом рањеп један Србин, али нису могли зауставити Турке и они су продрли даље к Винцима, где су се скоро стекли и Срби те их опколили у самоме селу.

Кад су ускоро за тим Турци испали из села и напали на Србе, Срби су их одбили, изгубивши при томе три српска војника, док је на турској страни пало њих десеторица.

Ну после овог отпора, Срби нису смели и даље да остану ту. већ су се повукли у Пожежену, а кад им је и ту стигао лажан глас, да је Турцима стигло у помоћ још много Турака Видинаца, Срби су прешли на другу страну Пека, у село Влашки 448.

Користећи се овим премештањем и одступањем Срба са једнога места на друго, Турци су се једне ноћи провукли тихо мимо Србе у Влашком Долу и дошли у Пожавевац. У скоро по своме долеску у Пожаревац, ови видински Турци, пошли су једном, у Пругово пљачке ради.

' Др. Аћим Медовић, Гласнив Друштва Српске Словесности, Свес. ТУ, „Окружије Пожаревачко“, стр. 210—218.