Godišnjica Nikole Čupića

РАТНИ ДОГАЂАЈИ ИЗ ДРУГОГ СРПСКОГ УСТАНКА А]

Наишавши пред селом на српско утврђење, они су обишли ово, зашли су селу с друге стране, дограбили селска говеда, која су ту била на паши, и потерали их у Пожаревац.

Ну Пруговчани се тада нададу неки за њима а неки истрче пред њих и убију неколико Турака и поврате сву своју стоку, тако, да су се Турци вратили у Пожаревац, само са два српска дечка која су нашли да чувају стоку.

Кад је турска видинска војска прошла мимо Влашки Дд и дошла у Пожаревац, српска је војска напустила Влати Дб и прешла је у Рашанац.

Ту су се посвађали Срби Пожаревљани, са Савом и Павком, Шумадинцима, што су им ови узимали за исхрану својих момака, по два јагњета од сваке куће, и Џожаревљани су се због тога, већим делом, разишли својим кућама

Од 3000 Срба, колико их је тада било ту, остало их је на месту свега 90 до-100 људи, па и ови су пошли у Батушу, тражећи буљубату Ивана и разбирајући за војводу Милоша Обреновића.

По срећи, баш у то време, стигла је вест од војводе Милоша Обреновића, да се Срби овога краја почну кретати према Пожаревцу, где ће и он доћи скоро са сво-. јом војском.

На овај глас Срби Пожаревљани почну се поново пискупљати под Стеван Добрњцем у селу Батуши, одакле пређу у Трњане на Могили, где ускоро стигне и Марко Абдулић са Рашчанима и одакле су после сви Срби прешли на брдо Сопот над Пожарерцем.

Милош је пошао на Пожаревац, чим је раскрстио са Турцима на Чачку, и ми смо га видели на овоме путу, код Крагујевца и на Баточини, одакле је дошао на Орапје, и ту, према Ливадици, прешао преко Мораве са свом