Godišnjica Nikole Čupića

пПРИЛОШЦИ 913

ап ли па па па ==

рас. 171 и документахђ Уаћап, Ваћаап: Рејбт Соа. аудот. П. 93, 105). Но ја бих рекао, да је Кинамовом и Никитином Ваху ос-у много сличније од Касћап-а и Ваћаат-а пме или ти надимак крчкога кнеза Бартола из прве половине ХТУ века: сотез Васћјетиз — и сотез Вагћошз аде Реда агси5 Васћтиз — сотез Васћтиз де Уефа (в. Гјиб:с Тазите 1, 349. 454. 457. П. 146.)

И наш псевдонимни Синиша мисли да је грчко Вассћтовз само придевак „Чедомиља“ и да та реч означава на грчком језику дјанчину, силовита и бесна човека. Псевдоним размишљајући о „Бакхину“ прво је помишљао на оног грчког веседника и винодавца, и да је по Љату наш „Чедомиљ“ прозван од Грка Вакхин, што је био „пјанчина, силовит и бијесан човек—“; но наш г. Панта Срећковић далеко је од таке мисли и помисли и он мисли „да је Вакхин = Вакх, а има у Зети црква св. Срђа и Вакха. Вакхин је дакле име хришћанско Вакх. И још даље мисли и надовезује мисли г. Панта овако: „Немања се родио у Диовлитији, где је највећа и најзнатнија српска црева била, црква Св. Срђа и Вакха. Немању је крстио у Диовлптији латински свештеник и разуме се наденуо му име, али како му је име дао: Иг. Срећковић одговарајући на то питање веди, да је латински свештеник дао детегу (Немањи) у храму св. Срђа и Вакха име Вакљ, а рекавши то одмах додаје Панта, да нема сумње, да то име Бакх и јесте Бакхин, Вавх или Вакхин, а то и јесте грчко име Вах )ов.

И пошто је све то казао и наравно доказао г. Панта тако, да о томе нема и не може ни бити икакве сумње, завршује, г. Панто своје „разглаголствије“