Godišnjica Nikole Čupića

214 ИРИЛОШЦИ

оваво: „И такво Немања има четир имена: српско Немћић; латинско-хришћанако: Бажкин, грчво-православно Стефан и калуђерско Симеун. Зато су Немање и штитиле и подизале манастир св. Срђа и Вакха, па га и краљица Једена обновила. ПЏишући ову сувопарну расправицу о Бакхину поменуо сам ти и домишљање Синишино и зановетање Џантино о имену Бавхин, да се мало развеселиш. Више што рећи и о том зановатању и оном додомишљању не би било вредно, и то тим мање што. је већ речено да Блвхин није био Архижупан већ вођ војсци у рату са Грцима, вођеном у зиму г. 11501.

Из реда рашких великих жупана, у Ком су Вукан — Завида(!) — Урош [ — Урош П ПЏПрвослав — Деса — Немања, треба дакле са свим избрисати Баксина, па уз њега ни Тихомиља и Чедомиља или Чудомиља; и ја мислим да су писци кратке оне историје српскога народа за средње шволе (1 књига, Београд 1890/1.) коректно поступили, што Бакхина и ону другу диојицу п не спомињу и што су оставиди Гг. Панти Срећковићу, писцу ведике Историје српског народа и Сипиши, писцу историјских расправа у Летопису Матице Српске, које расправе вреде онолико, колико и та велика Историја Пантина, — да их они помињу.

Речено је, да је године 11501. кад је грчки цар Манојло ратовао са Србима и њиховим савезницима Угрима на српској земљи, српсвн велики жупан био Урош. То изречно каже Никита Хонски на стр. 121. одмах у почетку главе седме, који је почетак ту са свим рђаво на латински језик преведен, пошто је име српскога династе илитп п0гдавара Урош изостављено. Тај Урош назван је у