Godišnjica Nikole Čupića

224

ПРИЛОШЦИ

ве ош те је -_--7-— 7 ЖЕ 2>

Ћ преписао а Шафарик приопштио и не каже, је године саграђена већ које је године попи, црква св. Апостола у Орлици.

И кад ни сам г. Конст. Јиречк п његова га не може да ми помогне, да исправим поно преписану годину у оном натпису, онда ми мм већ нико и не може помоћи и припомоћи, те ' више ни да тражим туђе припомоћи, но ћу оуздати у се и у своје кљусе — и нећу ти ишити, већ ћу ти одмах казати, да је поменути г писан и пописан ни пре ни после већ баш | године.

У натпису каже се, да је црква пописана, кад ндикат био [Х-ти а круг сунца 27 и круг луне темељ или основаније 20, а баш поменуте го1491 — био је индикаг девети и круг сунцу а круг луне “ и основаније 20 — па шта ш више“

Години 1491. од рођ. Христова одговара го, 6999 од створења света, а та се година писловима овако: ,54цс6 — и ја мислим да тако оји и да тако мора стајати у натпису, 0 ком вде реч — а никако ,5Ц00.

И сад ћу да оправдам мишљење то своје или гшљање повешћу.

Земља, на којој је саграђена та црквица Апостола, метох је славнога манастира Риден оме поменути у натпису том одг. 1491. игу: Давид пи Теоктист, биће игумани рилскога, истира.

Из повести о преносу тела св. Јована Рилскога не 1469. из Трнова у рилски манастир, која, овест придодана житију истога свеца списа-