Godišnjica Nikole Čupića

ПРИЛОШЦИ 227

време у српским рувама, и да је ту господарио господин Струмици и Мелниву протосеваст Хрел или Хреља, и да је он за господства, превисоког краља, Стефана Душана године 6843 = 1335 саградио у манастиру рилском пирг или ти вулу до 25 метара високу, која и данас узгор стоји и зове се Рељина Кула и да се он — Хреља, на крају живота у том ' истом манастиру покалуђсрио назвавши се Харитон и ту преставио и погребен био год. 6851 = 1343 — но зна се и то да је крајина та наскоро после смрти Хрељине опет била у рукама бугарским.

Отвуд дакле у цревици метоха бугарскога манастира, живописдној г. 1491. натпис српски или ти натпис који је писан по начину српском а не бугарском '

Одговори на питање то, ако знаш и умеш, а ја ћу да завршим прилдожак овај с оном молитвом, с којом је граматик Владислав повест о преносу поменутог свеца завршио: „О преудсна глако! модн св свемнлостивом владнун, да спасе Твок сроднике „(едннороднљм Ти педљк, Баљгаре же н Срба, н помохн држланим господам нлшим веру непороуну совмодн, — Ммнр Елс умири; ГАЉДА н погубе нхвакн нас; старце утешн, !уноше паставн н упути, бвехумне умудрн, удокнце номнаун, снроте дастапн, младенце васпитан н све моде теоте сахранн од сешо напасти. АМнн.

15