Godišnjica Nikole Čupića

ПРИЛОШЦИ 231

о пита пи —

Марка, Баснла!а (оснфа

(осафа Снмвона Баснлја, ЛЉогина н. 7. Д.

За Висариона, који је у том Помениву на првом месту“ поменут, зна се, да је био требињски владива илити Митрополит на Ерају ХУГ века, а наиме спомиње се под г. 1596 и 1599.

И пошто држим, да ће поменути у предговору требињсвога Поменика Митрополит Василије бити један од она два Василија, који се у реду требињских Митрополита иза Висариона помињу, за то сам и узео, да је Василије, митрополит требињсви, за време којега је обновљена црева, требињска, живео у ХУП веку, те према том, да је и сам тај предговор писан у том вебу.

Ја такво мислим — а г. Н. Дучић мислио је, а мисли и данас са свим друвчије о запису илити предговору том у Требињском Поменику и он мисли „да је требињски запис тај, покрај све сумње о истинитости првобитнога постанка манастира Требиња, ипак од вриједности и може се њим у неволико разбистриги историја тога знаменитога манастира.“ То је избачено онако у ветар, и ја не знам ваво се тим записом може разбистрити историја тога манастира.

„Међу тијем — наставља даље г. Аримандрит — не смета претпостављати, да га је основао цар Константин Велики.“ Не смета претпосгављати љеди сасвим дипломатски г. Архимандрит, не смета претпостављати, да је Манастир Требиње основао