Godišnjica Nikole Čupića

246 БЕЛЕШКЕ И БЕЛЕШЧИЦЕ

о = ал = = а

упитан. —

Већина тих рукописа — минеја, служабника, октоиха и т. под. познијега је времена. Међу њима сам нашао, веди ГиљФ., „Поменик манастира Сопоћана“ и две Ењиге бугарске реценсије, али не много старе.

Тако о Црној Ријеци Гиљфердинг пре скоро 40 година. Ја ћу ово казивање његово понегде 06јаснити и допунити, а понегде и исправити, поглавито по причању Новопазараца насељених у Србији у топличком округу. Тако:

Из Новог Пазара за Црну Ријеву најпречи је пут на југо-запад — Бојим је ишао и Гиљфердинг планином Рогозном и кроз седа: Аџет (од Н. Пазара '/, сахата), Дврње (од Н. Пазара 2'/, сах.), Јабланицу (од Н. П. 3, сах.) и Рибарић (од Н. П. 4 сах). Од Рибарића до манастира има по сахата. Свега, дакле, од Н. Пазара до манастира 4'/, сахата. Овако ће одиста и бити; јер на ђенералштабној аустриској карти од Н. Пазара до места где је манастир (ну које на карти није означено) има 33 километра ваздушне диније. Сам манастир не зове се Дрна Ријека, него се тако зове клисура, у којој је, или управо речица, Која тече Броз ту клисуру и по којој се и клисура тако зове. Та речица извире у Моврој Гори у пећском округу и тече право ка клисури у којој је манастир. На тој речици има воденица и стружница; али на по сахата више манастира ње нестаје, понире, и на по сахата сниже манастира опет излази онодика иста и утиче у Ибар код Рибарића. Онај суви део њена ворита, од места где је нестаје џа до места где се опет јавља, зове се Суховара. — Манастир црноречки лежи на тромеђи округа пећског, новопазарсвог и Колашина. Џећина, у Бојој је манастир, ду-