Godišnjica Nikole Čupića

КРОЗ КОСОВО 807

за митрополита, а други је скоро постављен с леве стране за српског консула.

Падају у очв и слике манастира на зидовима, цртани 1857 године са свим просто: лево манастир Грачаница и Свети Георгије, боличе или болице(ћ); десно Свети Јован, јемачно бигорски, Дечане и Свети Наум.

Друге цркве сада нема у Приштини. Оно што их је било, Турци су их преобратили у џамије. Сад се прича да је једна дрвена џамија запустела изиеђу Чаршије и Купт-изале била Света Петка; у Панађуришту да је била црква Крстов дан, славила 14 септембар, 4 постојала је, веле, баш на улици између садашње куће Дене Столића механџије и куће неког мухаџира. Тада се држао и панађур. за то се и мазла зове Панађуриште. У Пиринас-мазли она џамија, коју Приштевци зову Свети Лазар и митрополија; и још за једну џамију на Великој Реци, веле, да је била црева; а било их је и у Чаршији око старога дворца, Шедрвана и Битлије, али су то сада џамије и амами. За друге разрушене и потурчене цркве не знају да причају сада Приштевци.

Школе у Приштини. Одмах испод цркве преко улице прелази се у сршеку школу. Чим се дође до великих школских врата, пада у очи натпис с десне стране на зиду издубљен на мермерној плочи и обојен црним мастилом: Училиште ово направи се управом и настонванђиђ родолобивогђљ Дане Филиповића, трговца и епитропа црквеногљ и училишт. Г. 1859.

Кад се ступи унутра, улази се у један доста простран и дугачак ходник. И с једне и с друге стране поређане су учионице, по три са стране, свега шест; од којих су четири за мушку, а две за женску школу. У дну ходника постоји једна соба, и ту је учитељска канцеларија.

20"