Godišnjica Nikole Čupića

КРОЗ косово 311

~ = -5 – “= а пљаалиулмавианирцивее-пае е спљпоан— аињин њи = + –

пп -- - – о и а љиљани виа == “-

кућица циганских мухамедове вере. Према томе, ако узмемо по 5 душа на једну кућу, биће: Турака ин Арнаута на 16000; Срба 2000; Цигана хришћана 500; Јевреја 300, укупно 18.800 душа.

Власт. У Приштини седи мутесариФ, сада Бахрипаша, Цариграђанин, весео и уљудан господин. Пре краткога времена одликовао га је Њ. В. наш краљ таковским крстом П реда.

Овде је у Приштини пре неколико година становао косовски валија (гувернер), а сада станује у Скопљу. Приштевачком санџаку (пашалуку) припадају ове казе (кајмаканлуци): вучитрнски, митровачки, дренички, гњилански и прешевски.

Путови. Из Приштине полазе путови:

1, ка Глободерици (железничкој праштевачкој станици) кроз Драгодан-поље,'" а полази из Диван-јола улице ;

2, ка Липљану преко доњег краја Ветрника,“ а полази из улице Дуд-башче. Од овога се пута одваја у десно пут за Призрен кроз поље низ Приштевачку Реку;

3, ка Грачаници и Јањеву, 3 полази из улице, што двоји доле Локач-изалу, а горе Панађуриште ;

4, ка Гњилану, који се одваја у лево и ка Новом Брду. Полази из панађуришке маале;

5, ка Вучитрну ни Митровици, а полази најобичније из Чаршије и из улица око Битлије, и Кад изиђе из Приштине одваја се у десно за Преполац и границу

13 Овде да напоменем да на мапама аустријским и нашим погрешио стоји забележено северно од Приштине Драгодан-пљанина. Ове нема, но је Драгодан-поље, што се простире западво испод Приштине, а јужно Газиместана и Мазгита ка селу Крушевцу.

13 Странци пишу па и џали Љетерњик, али сам ја овде чуо да народ изговара Ветрник.